Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

Det skrivs om kapitel 1

Jag hade egentligen planerat in ett annat inlägg för idag, men en aktuell händelse gjorde att jag sköt på det inlägget och skrev det här istället. Rubriken är lånad från titeln på ett inlägg som någon anonym, nyregistrerad person skrev på kapitel 1 igår. En tidigare medlem på sidan (välbekant för oss alla som varit där en längre tid) skrev ett kortfattat, tämligen onyanserat inlägg på en annan skrivarsida och utpekade kapitel 1 som en ”dysfunktionell skrivarsajt”. Jag tyckte att påståendet var ganska intressant och kände för att kommentera det litet grann. Här är förklaringen till varför somliga anser kapitel 1 vara dysfunktionellt:

 • Somliga personer har förväxlat kapitel 1:s påstådda brister med sin egen otillräcklighet. De anser det vara ett fel i sidans funktion och skötsel att så pass få människor läser och kommenterar deras böcker. Jag har under mina två år på sidan upplevt ett antal personer som uppträtt tämligen burdust i forumet, vädrat sitt missnöje med det bristande intresset för deras manus och ”stormat ut” därifrån och sagt att de ska gå över till något annat ”mycket bättre och mer seriöst” forum. (Inte sällan har de dock återvänt till kapitel 1 någon månad senare.) Eftersom ett flertal personer som varit aktiva på forumet faktiskt har fått förlagskontrakt är det knappast forumet som sådant och skötseln av detsamma som är förklaringen till det bristande intresset, men den insikten verkar vara långt borta för somliga.
 • Somliga personer har konsekvent vägrat acceptera de ”sociala spelreglerna”, som definitivt inte är annorlunda på kapitel 1 än i livet i övrigt. Och det fungerar inte att sedan beklaga sig över att man får ta konsekvenserna av det (dvs. avstängning). Det där har förekommit flera gånger. Samma sak händer om man bryter mot de sociala reglerna i livet i övrigt. Motsvarigheten till att bli avstängd utanför nätet kallas att din släkt och dina vänner inte längre vill ha med dig att göra.
 • Somliga personer har inbillat sig att de med stöd av yttrandefriheten (!) har rätt att säga/skriva precis vad de vill och att det som görs för att hindra dem (avstängning) är en kränkning av deras yttrandefrihet. En medlem, som vid flera tillfällen blivit avstängd (och det med rätta) svänger sig gärna med att sidan är ”odemokratisk” (!!!). Den här bristande insikten i vad yttrandefrihet och demokrati faktiskt innebär, och var begreppen är tillämpliga, är ärligt talat skrämmande. Nej, ett forum på internet är inte demokratiskt, och det förväntas heller inte vara det. Och nej, det finns ingen yttrandefrihet på ett internetforum, den som är ansvarig bestämmer själv vem som har rätt att skriva där eller inte. Konstigare än så är det faktiskt inte.
 • Det finns ett visst samband mellan påståendet att kapitel 1 är en dysfunktionell sajt och en person som hamnade i gräl med den dåvarande ansvarige för forumet då han försökte ställa upp i tävlingen Månadens Manus med ett manus som (enligt den ansvarige) helt uppenbarligen fyllts ut med ren utfyllnad för att nå upp i 200 000 tecken (som var minimikravet för deltagande i tävlingen). Den ansvarige godkände inte manusets deltagande i tävlingen. Författaren bakom manuset accepterade inte att den ansvarige hade rätt att avgöra om det uppfyllde kravet för deltagande eller inte. Gräl utbröt och en missnöjd medlem lämnade sidan.
Så nästa gång ni läser någonstans att kapitel 1 är en ”dysfunktionell” sajt så vet ni varför 🙂
(Jag har full respekt för dem som är ansvariga för 1av3, som omnämns i texten. De har ingenting med det här att göra och ingen skugga faller över dem.)
Annonser

2 svar

 1. Det är inte underligt att det finns krig.
  Jag har aldrig fattat, och kommer aldrig att fatta hur människor orkar hålla på med sådant här. Ord föder ord, och svärta spys ut till höger och vänster.
  Jag har varit med på kapitel ett sedan första början, och tycker det är sorgligt att det som kunde blivit en sådan fin sajt övertas av smutskastning och avundsjuka kommentarer.
  Vad lär vi de yngre med det här? Att det är helt okej att skrika och gorma på internet till okända som vi knappt vet namnet på? Sorgligt…
  Jag hoppas att kapitel1 sträcker på sig, och stänger av de här idoga trollen som nog lägger mer energi på att klaga och bråka, än att skriva.
  Hälsningar Anitha Östlund
  novellbloggen-razaha.blogspot.com

  2011/07/08 kl. 13:15

  • Jag kan bara hålla med dig. Men kapitel 1 är tusen gånger bättre än ”trollen” som försöker förstöra det. Och så länge vi ”normala” människor håller ihop kommer de aldrig att kunna förstöra för oss. Den nya funktionen för att blockera användare har skonat mig från mycket svammel.
   Man kan inte låta bli att undra om de där människor beter sig sådär illa privat också. Och om de inte gör det, varför anser de att det är okej att bete sig sådär på nätet?

   2011/07/08 kl. 14:20

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s