Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

Både hängslen och livrem!

Dagens korta och koncisa inlägg handlar om någonting som kan verka alldeles uppenbart, men som jag är rädd att många ändå missar: Gör backuper på dina projekt! Allt för ofta läser jag på olika forum om folk som har förlorat data och desperat söker efter ett sätt att få tillbaka det. Det går såklart (i många fall, men inte alla) att återställa data, men det kan ske till en kostnad på ett femsiffrigt belopp (eller mer), och det är alldeles för dyrt för de flesta av oss. Därför är det bästa man kan göra att så långt det bara går se till att undvika att man hamnar i en sån situation.

Några saker att tänka på:

  • Externa hårddiskar är väldigt bra att ha. De är både billiga och rymliga, men går i regel sönder helt utan förvarning, och om man drabbas av virus kan det enkelt sprida sig till allt som är anslutet till datorn. Det säkraste är därför att ha två externa hårddiskar, där den ena endast är ikopplad när data sparas till den. Och en extern hårddisk som är ikopplad kan slås ut av åsknedslag eller andra överslag i elnätet. (Överspänningsskydd är alltid att rekommendera.)
  • USB-minnen är billiga och praktiska. Men de slits, och har en osviklig förmåga att försvinna (och är dessutom mycket enkla att stjäla). Jag skulle inte rekommendera att man enbart har sina backuper på ett sånt.
  • CD/DVD-RW skivor är klart underskattade om det rör sig om relativt små datamängder (mindre än 4 GB). Själv har jag ett helt gäng numrerade skivor som jag växlar mellan. Om en skiva går sönder (vilket händer för eller senare när de slits*) har jag ändå kvar den backup jag gjorde tidigare, och möjlighet att bränna på en annan skiva. Viktigt att tänka på är att man inte raderar den tidigare backupen förrän man gjort en ny! (Detta innebär även ett skydd mot att man oavsiktligt råkar skada ett dokument, exempelvis genom att råka spara över en fil man vill behålla).
  • Onlinebackuper (som exempelvis Dropbox) är också en möjlighet. Kan ta litet tid om man har mycket data som man behöver spara, men är det enda som skyddar mot exempelvis bränder eller stöld.
  • Tänk även på att göra flera kopior av samma fil fast med olika filnamn och filformat! Jag har backuper av exempelvis Det magiska förbundet i PDF-format under namnet Dmf-1 osv. Jag har faktiskt varit med om att filer blivit korrupta, och att det inte gått att öppna andra filer med samma namn (dvs. att backupen inte har hjälpt)! (Ingen aning om varför det inträffade, men nu vet jag att det kan hända och hur man kan undvika det.) Kort sagt: Gör även kopior med andra filnamn! Better safe than sorry.
  • Förvara inte alla backuper på samma plats! Det skyddar inte mot stöld eller bränder, eller att man helt enkelt slarvar bort den.
  • Och, för allt i världen, kontrollera att backupen fungerar som den ska. Bara för att man har gjort en backup betyder det tyvärr inte att den fungerar …
  • Och till sist: Det absolut bästa och säkraste skyddet är att kombinera flera av de ovan nämnda sätten att göra backuper. Med både hängslen och livrem borde alla viktiga data gå att rädda om hårddisken kraschar.
  • (Och se för allt i världen till att du hela tiden arbetar med rätt version av dokumentet. Se till att du arbetar med ”originalet” och inte backupen. Det felet är det nog fler än jag som har gjort …)
*Att en CD/DVD-RW går sönder innebär att det plötsligt inte längre går att skriva till dem. De kan bara användas ett visst antal gånger, men det är omöjligt att säga exakt hur många gånger.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s