Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

En solskenshistoria

I dagens inlägg tänkte jag berätta om en riktig solskenshistoria, som publicerades på DN:s hemsida igår. Där berättas om reservofficeren Kaj Karlsson som toppar AdLibris e-bokslista med den egenutgivna romanen Operation Nordvind. Karlsson toppar listan framför namn som Jens Lapidus och Jonas Jonasson. Nyheten är god av flera anledningar. Även om den ännu inte sålt i några massupplagor är det bland det största som hänt inom den svenska e-boksbranschen, och jag hoppas och tror att den kommer att få ett uppsving efter uppmärksamheten i DN. Tråkigt nog har flera etablerade namn misslyckats med att sälja e-böcker, men i det här fallet handlar det om en outsider, något som jag tror kan tilltala en hel del potentiella läsare. Efter de etablerade författarnas oväntade misslyckande satte jag den svenska e-bokens hopp till att någon okänd författare skulle lyckas visa vägen. Och Karlsson kan mycket väl vara den efterlängtade vägvisaren.

Jag tror mycket väl att e-bokens definitiva genombrott i Sverige kan komma i och med Operation Nordvind. De som köper den och upptäcker fördelarna och enkelheten med e-boken kommer troligen att intressera sig för ytterligare titlar, och sedan är bollen förhoppningsvis i rullning. Troligtvis har även försäljningen av läsplattor och surfplattor ökat, vilket borde leda till ökat intresse och ökad nyfikenhet för e-boken.

Boken kostar endast 24 kronor, så jag uppmanar alla som har det minsta intresse för e-böcker att göra en gärning genom att köpa den! Utöver att den har möjlighet att innebära e-bokens efterlängtade genombrott i Sverige verkar det vara en mycket spännande bok, som handlar om ett terrordåd i Sverige.

Förutom att det är en god nyhet för alla som intresserar sig för e-böcker är det en god nyhet för alla som själva ger ut sina böcker. Att vara egenutgivare i Sverige är ett ganska otacksamt projekt. I USA finns författare som byggt upp hela sina karriärer på egenutgivning och som kan försörja sig utan att ha något förlag i ryggen. I Sverige har jag inte lyckats hitta ett enda exempel på någon i dag verksam författare som lyckats slå igenom utan förlagskontrakt. (Och räknar man med författare som inte längre är verksamma är Vilhelm Moberg det enda namn jag fått fram.) Det verkar vara ett sorgligt faktum att vi svenskar är mycket fixerade vid att en bok måste vara utgiven via ett förlag. Med litet tur kan Kaj Karlsson och hans bok öka nyfikenheten för den egenutgivna litteraturen, som inte på något sätt behöver vara sämre än litteratur som ges ut via förlag!

(Och, som alltid, är jag medveten om att e-böcker är ett kontroversiellt ämne och jag respekterar att alla inte delar min entusiasm för den. Därför litar jag på att ni även respekterar mig. Operation Nordvind finns även utgiven som tryckt bok för den som hellre vill läsa den så.)

(Observera att DN råkade skriva titeln fel, bokens korrekta namn är Operation Nordvind!)

Annonser

4 svar

 1. Kul att du skriver om mig och boken 🙂 Jag tror som du att e-boken har framtiden för sig, men Sverige kommer alltid att vara en liten marknad hur man än gör och det är få förunnat att sälja i miljonklassen.

  DN:s artikel gav försäljningen en skjuts, även av den tryckta upplagan. Ska bli intressant att se hur det ser ut på sikt.

  P.S. DN stavade tyvärr titeln lite fel, det ska vara ”Nordvind”. D.S.

  2011/08/11 kl. 15:18

 2. Ah, Kaj, du väcker hopp hos oss alla 🙂

  Jag funderar faktiskt på att önska mig en läsplatta i födelsedagspresent.

  2011/08/11 kl. 16:50

 3. Jag är en av de personer som står mittemellan gällande e-bok eller inte. Vill helst inte satsa på dem förrän ”alla andra” har gjort det/rekommenderar det. Fast jag måste erkänna att jag är bra sugen och skulle säkert köpa e-böcker istället för fysiska om det nu funnits en större marknad i Sverige. Det är lite tråkigt att bara behöva köpa engelska titlar :/

  2011/08/11 kl. 17:35

  • Bor i Kanada och har nu haft en läsplatta i 2,5 år…älskar den! Det enda sorgliga är att det inte är så lätt att få tag i svenska böcker här. Vill ha tag i Vilhelm Mobergs alla böcker…kläm fram dem på pdf eller epub!!!

   2012/02/06 kl. 21:16

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s