Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

Äntligen ett inlägg om StoryBox!

Som rubriken antyder, äntligen är det dags för ett inlägg om StoryBox, programmet som jag så ofta propagerat för, men hittills aldrig bloggat om. Men nu är det dags. Den första frågan man ställer sig är givetvis vad det är för något? I korthet kan det beskrivas som ett program som specialanpassats för romanskrivande. Till skillnad från andra ordbehandlingsprogram hjälper det dig att hålla koll på olika kapitel, olika karaktärer, olika platser m.m, vilket gör att man slipper krånglet med att ha flera olika dokument öppna för att hålla reda på alla detaljer. Varje karaktär får ett eget dokument som samlas under rubriken characters (som enkelt går att döpa om till karaktärer, om man så vill). Där kan man fylla i alla data som är viktiga att hålla reda på och som man snabbt behöver komma åt under arbetet. Alla anteckningar är enkla att nå medan man har sin text uppe, vilket gör att man slipper växla mellan olika dokument (vilket är en ganska förhatlig syssla medan man sitter och försöker skriva).

Programmet är späckat med andra användbara funktioner. Du kan exempelvis ange hur långt du siktar på att manuskriptet ska bli och se hur långt du har kvar, och du kan ange hur många ord du siktar på att skriva per dag, och se hur du ligger till även där. För varje kapitel kan du även ange status, exempelvis om kapitlet är första utkastet eller helt färdigt. Du kan skapa en checklista över vilka korrigeringar som behöver göras i manuset, och sedan bocka av dem. Dessutom finns en mycket användbar storyboard i form av ”post-it lappar” där man kan planera varje kapitel, och (om så behövs) enkelt flytta om dem!

Bland det absolut bästa med programmet är dock Mark Fassett, killen som utvecklar det (även fantasyförfattare). Han är mycket aktiv på Twitter och tar tacksamt emot förslag på förbättringar. Jag efterfrågade en gång en funktion för att skapa flera manus inom samma projekt (vilket vore användbart för den som skriver serier). Det dröjde bara några dagar så fanns den funktionen i programmet! (Hur ofta händer det …?) Mark är mycket snabb med nya uppdateringar om något visar sig krångla i en föregående uppdatering (vilket jag dock sällan märkt av). De nya uppdateringarna går dock mycket snabbt och smidigt att installera.

En ytterligare funktion som är mycket användbar och värd att nämna är att programmet kan användas för att exportera e-böcker i epub-formatet out of the box! All nödvändig meta-data (som exempelvis omslag och eventuellt ISBN-nummer) går att lägga till. För den som eventuellt vill slutföra manuset i något annat program går hela projektet att exportera som rtf-filer, vilka går att öppna i alla ordbehandlingsprogram (eftersom programmet dessvärre saknar stavningskontroll på andra språk än engelska kan det bli nödvändigt om man skriver på svenska).

Finns det inga nackdelar? frågar man sig förstås. Den största nackdelen som jag upplever är att programmet tar lång tid att starta (även med en snabb dator) och att meddelandet ”programmet svarar inte” som man i regel får upp känns ganska oroväckande. Men, programmet startar alltid så småningom, och jag har aldrig varit med om att det kraschat. Dessutom sparar det automatiskt så snart inget skrivits inom två sekunder. En annan nackdel är att det endast finns på engelska och att det har en viss inlärningskurva. Den som inte är van vid programmet riskerar att bli avskräckt av alla menyer och ikoner, men man lär sig snabbt. Programmet är mycket logiskt uppbyggt. För er som använder OS X är dock den största nackdelen att programmet endast finns för Windows.

StoryBox är så kallad obegränsad shareware. Om man använder det i mer än 30 dagar uppmanas man att köpa det. Men, detta är ingen nödvändighet. Det enda som händer är att man möts av uppmaningar att köpa programmet när man startar upp det och i menyerna. Programmets hemsida uppger att det är gratis att testa och använda så länge man vill. Kostnaden på $ 34 är dock inte särskilt stor om man tycker om programmet (motsvarar mindre än 200 SEK, om jag inte räknat alldeles fel).

Slutligen, eftersom en bild säger mer än tusen ord, varför inga bilder i det här inlägget? Förklaringen är helt enkelt den att för att kunna visa alla intressanta funktioner i programmet måste man ha ett projekt uppe, och det enda projekt jag för tillfället arbetar med i programmet är jag ännu inte riktigt redo att visa offentligt. Därför blev det tyvärr inga bilder att visa. (Tänk om StoryBox hade funnits när jag började skriva Eldskungen, vad mycket enklare det skulle ha varit …)

Annonser

5 svar

 1. Intressant! Ska kolla upp programmet när jag har tid. Låter rätt så bra 🙂

  2011/08/25 kl. 09:11

 2. Efter att ha läst ett av dina inlägg där du skrev om StoryBox, laddade jag ned det och installerade i min lilla bärbara. Men precis som du skrev i det här inlägget blev jag minst sagt lite avskräckt av alla funktioner, fast jag ska definitivt ge det en chans med mitt nya romanprojekt. Det skadar aldrig att prova 🙂

  2011/08/25 kl. 12:23

 3. Låter intressant, men fungerar det på Mac?

  2011/08/25 kl. 20:00

  • Nej, det gör ju tyvärr inte det =/ Men det finns ett liknande program för Mac som heter Scrivener.

   2011/08/25 kl. 21:32

 4. Svar: hihi åh, dina fina ord gör mig så glad! tack!

  2011/08/25 kl. 21:26

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s