Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

Platify – Spotify för e-böcker

Platify är ett litet svenskt företag som hoppas bli för e-boken vad Spotify och WiMP är för musiken och Voddler är för filmer. Tanken som ledde till att företag skapades var att man ville hjälpa mindre förlag med små resurser att hantera försäljningen av e-böcker. Till en början kommer de dock främst att inrikta sig på den amerikanska marknaden, där intresset för e-böcker är större. Platify erbjuder även möjligheten att göra anteckningar i böckerna, lägga in bokmärken, och dessutom kommer man att skapa ett forum kring tjänsten. Johanna Denize, en av företagets grundare, uppger även att hon tror att e-böcker inom 10 år har tagit över marknaden (Källa: E24).

Så, vad kan man säga om detta? Självklart är det en tjänst som ska bli mycket intressant att följa. Själv har jag sedan mer än två år tillbaka ett premiumabbonemang på Spotify som jag utnyttjar flitigt och är mycket nöjd med. Jag är inte alls främmande för att utnyttja även Platify, både för att läsa och för att (om möjligt) sprida mina egna verk. Namnet Platify känns en aning fantasilöst och det råder knappast någon tvekan om att det valts för att likna sin motsvarighet inom musikvärlden. Fördelen är dock att det är lätt att komma ihåg, och att man genast förstår vilken typ av tjänst det handlar om.

Slutligen, ligger det, utifrån vårt svenska perspektiv, något i Johanna Denizes påstående att e-böckerna kommer att ha tagit över marknaden inom 10 år? Svaret kan givetvis inte bli annat än en gissning. Hur såg saker och ting ut för 10 år sedan och hur har världen förändrats sedan dess? E-böcker fanns redan då, så det är knappast något som är nytt. De flesta av oss hade tillgång till bredband redan på den tiden. Den största skillnaden är antagligen att fler av oss har tillgång till platta bildskärmar som är skonsammare för ögonen och därigenom gör det enklare att läsa längre texter på en bildskärm, samt att surfplattor/läsplattor börjat bli vanligare. En annan skillnad är att e-böckerna blivit så pass stora på andra håll i världen. Mitt tips är dock att e-böckerna inte har tagit över den svenska bokmarknaden inom 10 år. Marknadsandelen kommer självklart att ha blivit betydligt större, men jag tror inte att e-böckerna kommer att kunna ta över marknaden här (men skulle jag ha fel så vore ingen gladare än jag).

Annonser

2 svar

 1. Men VARFÖR är ”det nya Spotify” det självskrivna svaret på allt? Och vad innebär det, rent konkret?
  http://copyriot.se/2011/09/10/ifiering-enligt-manualen/

  2011/09/13 kl. 10:43

 2. Två stora fördelar med eböcker som det inte talas så mycket om ännu;
  1. Det förlänger livet på böcker som inte behöver uppdateras. Idag försvinner de flest böcker ur bokhandelns efter ett år eller så,d et blir för dyrt att lagerhålla dom.
  2. Eböcker innebär samma revolution som inom musik: att alla som har talang kan skapa en bok och sälja den online, dvs utbudet blir bredare och större, trösklarna för att ”bli publicerad” sänks.

  Jag tror att abonnemangsmodellen à la Spotify kommer att bli en viktig faktor för att öka läsandet. Det är ett kostnadseffektivt sätt att få tillgång till många böcker.

  2011/09/13 kl. 16:55

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s