Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

Fantasyns nästa storstjärna?

Det är inte ofta fantasyn uppmärksammas i medierna, särskilt inte i SvD, men idag publicerades den här artikeln, som handlar om den tidigare manusförfattaren John Stephens som i dagarna utkommer med Smaragdernas bok, första delen i trilogin Trolldomens tre skrifter (The books of beginning). Serien handlar om tre föräldralösa syskon som upplever olika typer av äventyr. Artikeln uppger att serien tros bli en klassiker i stil med Harry Potter och (hör och häpna) Narnia! Det är inte varje dag någonting jämförs med fantasyvärldens näst heligaste ko, så Stephens serie måste vara något utöver det vanliga. Jag har dock aldrig tvivlat på att en ny storstjärna skulle uppenbaras på fantasyhimlen, frågan var bara när.

Fantasy ligger i tiden. Ett exempel på det är att CGI-tekniken (dvs. dataanimation) hela tiden förbättras och det blir möjligt att göra stora och avancerade filmer för betydligt lägre summor än tidigare, och med avsevärt bättre resultat. Ett annat exempel är tv- och datorspelens utveckling. Dessa utspelas ofta i fantasymiljö, och dagens spel är långt ifrån de pixliga 8-bitarsspel som vi 80-talister växte upp med. Det har blivit enklare än någonsin att låta fantasyn ta steget från bokform till andra typer av upplevelser (som filmer och datorspel). Eftersom Stephens har ett gediget kontaktnät i Hollywood lär det knappast dröja innan hans serie dyker upp på närmsta bioduk. Förhoppningsvis kan det, och den kommande Tolkienfilmatiseringen, innebära en ny vår för fantasy på biograferna. Vilket i sin tur ökar intresset för fantasy i bokform. Med andra ord: Symbios när den är som bäst!

Efter Stephens framgångar tycker jag att vi ska hoppas på att fantasyn får sin första svenska världsstjärna. Det är dags nu.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s