Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

Ja du, Shakespeare …

Få saker är lika tröttsamma som konspirationsteorier. Det är alltid lika beklämmande med människor som tror sig se spöken överallt och tror att de sitter inne med någon sanning som gått alla andra förbi och som skulle förändra världen om den uppdagades. En av de mer klassiska teorierna är att William Shakespeare faktiskt inte skrev sina egna verk (den som är intresserad av bakgrundsinformationen till det hela kan läsa här). Enligt konspirationsteoretikerna var det istället en person vid namn Edward de Vere som var mannen bakom Shakespeares verk. Argumenten? Jo, de Vere uppges ha besökt de platser som Shakespeare skildrar i sina verk, ha erfarenhet av de miljöer som skildras och ha varit mer bildad än den obildade Shakespeare (!). Ungefär som det brukar låta när konspirationsteoretiker är i farten, med andra ord …

Den här debatten är både tröttsam och smått vansinnig. På vilket sätt påverkar det någons liv att det var de Vere och inte Shakespeare som skrev verken? Någon har ju uppenbarligen skrivit dem, och för oss som lever hundratals år senare är väl ändå det viktiga att verken faktiskt finns och har bevarats för eftervärlden. Och vad är det som säger att de Vere faktiskt inte delgav Shakespeare sina erfarenheter, och att han sedan skrev sina verk utifrån denna andrahandsinformation? Det hela har blivit föremålet för handlingen i en ny film av Roland Emmerich. Men till skillnad från när Emmerichs tidigare filmer (Independence Day, Day after tomorrow, 2012) släpptes kommer jag inte att hänga på låset till biografen den här gången. (Den nya filmen heter Anonymous, för den som undrar.)

Exakt vem som höll i pennan lär aldrig gå att reda ut, men jag tycker inte att det är särskilt viktigt. Debatten hade varit betydligt mer förståelig om det hade handlat om två nu levande personer, men nu handlar det alltså om två personer som levde för hundratals år sedan, och ett antal debattglada människor som inte på något sätt är personligt berörda av det hela. Har folk verkligen inget vettigare att göra av sin fritid …?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s