Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

Några mindre ambitiösa boktips

Varning: Följande blogginlägg innehåller en hel del illa dold kritik mot en litterär genre som jag inte riktigt uppskattar. Om du tycker om deckare och inte har humor bör du nog inte läsa följande, för då kommer du att vilja dissa mig. (Morgondagens inlägg blir dock lika ofarligt som vanligt!) Här följer några mindre ambitiösa boktips, (nästan) direkt citerade ur de aktuella förlagens pressmaterial! (Även några andra böcker får sig en släng av sleven, men detta är givetvis fullständigt avsiktligt.)

(Detta inlägg är inte menat som ett påhopp mot någon enskild person, utan är avsett som en ironisk kommentar över förlagens deckarutgivning i stort.)

Flickan som lekte med maten
Av Swen Larsson
Sjörövarförlaget

Året är 1997. Kommissarie Bo Vilhelm Olsson har slut på tobak till sin gamla pipa, vilket gör att han inte längre kan sitta inne på sitt väl inrökta kontor och bolma. Han ger sig ut i Stockholmsnatten i en desperat jakt på tobak så att han kan röka vidare. Han är dock ovetandes om att en 19-årig minkfarmare och fotfetischist i samma ögonblick kissvandaliserar en sunkig pizzeria i Vasastan, samtidigt som kommissariens fuktskadade hustru Greta sitter hemma och tittar på en gammal repris av Håpas du trifs i Kvinnofengelset på någon av TV4:s nischade kanaler. Den stora frågan är: Kommer kommissarie Olsson att få tag i tobak innan det är för sent? Och vem var det egentligen som lämnade luddet kvar i torktumlaren …? Missa inte denna oerhört spännande deckare! Du får pengarna tillbaka och en valfri kokbok om du listar ut vem mördaren är före sidan 14.

Glassbilen som smälte
Av Sjöwall G.W. Wahlöö
Sjörövarförlaget

Året är 2002. Rockabillyn har precis kommit till den lilla byn ute i den värmländska ödemarken. Kommissarie Holmfrid Höök bedriver ett lukrativt extraknäck genom att sälja hemkört från bakluckan på sin gamla Volvo Amazon som skakar när han kör på treans växel. Samtidigt begås ett seriemord på 17 medlemmar i den lokala syjuntan. Men om detta behöver du givetvis inte läsa i denna deckare, som i huvudsak fokuserar på Holmfrid Hööks ointressanta privatliv. Och för den delen är Holmfrid bara glad över att det äntligen har blivit lite lugnare i den lilla byn. Missa inte den senaste storsäljaren från succéförfattaren bakom Brandbilen som läckte, som gått som följetång på tysk TV ända sedan 1928!

Himmel över Ludvika
Av Åsa-Nesser Håkansson
Sjörövarförlaget

Året är 2019 (fast det var 1972 när Åsa-Nesser började skriva på den här boken). I världsmetropolen Ludvika rustas det för fest. Borgmästarens dotter ska äkta grosshandlare Nyströms son. Men olyckan är snart framme. Just när feststämningen är som högst kissar grosshandlaren på sig, så att det blir alldeles blött på golvet nedanför honom. Vem är den skyldige? Radiohandlaren Sigfrid Torstensson bestämmer sig för att hitta förövaren.
Himmel över Ludvika avslutar trilogin som inleddes med Noomi Rapace badade aldrig på skolgymnastiken och Och Jönköping ligger inte i Småland. Åsa-Nesser Håkansson är storfavorit till att vinna Glasnyckeln 2012 med detta monumentalverk!

Vrålonanisten
Av Tycho Vidstige
Sjörövarförlaget

Året är 2011. Den ambivalente sängvätaren Maj-Björn är i upplösningstillstånd. Inte nog med att fotbolls-VM går på en betalkanal som h*n inte har råd med, nu har de dessutom slutat dubba de tyska ”kärleksfilmer” som varit något av h*ns livselexir ända sedan kabel-TV uppfanns, och till råga på allt var det någon som hostade mitt under andra satsen av Mozarts Rekviem på P2. Maj-Björn bestämmer sig genast för att göra någonting åt det hela och skriver en ilsken insändare till den lokala tidningen Dala-Diktaturen. Eftersom dess chefredaktör för tillfället är i Tyskland för att spela in dålig film kommer Maj-Björns insändare (skriven under signaturen Gunde Anka) med. Därefter utbryter uppror i det vanligtvis fridfulla landskapet. Kommer Dala-Diktaturens chefredaktör att hinna hem i tid? Och kommer Maj-Björn att ha råd att skaffa Canal Digital innan fotbolls-VM börjar …? (Det är vaktmästaren som är mördaren.)

Den snela hesten
Av Robert Pattinsson och Elza Barklund
Sjörövarförlaget

Året är 2009. Bakom pseudonymen Robert Pattinsson döljer sig deckargeniet James, som valde denna pseudonym eftersom Robert Pattinsson har ett mer säljande utseende än honom. Han har dock för avsikt att avslöja sin rätta identitet i samband med en PR-kupp om några år. Om hans och Barklunds senaste samarbete kan inte sägas så mycket, eftersom boken inte är färdig ännu. Han har dock fått en fet check för att skriva den, och har 20 manusslavar som arbetar natt och dag och inte får gå på muggen innan de har skrivit färdigt. Den som inte har listat ut vem mördaren är före den första övertydliga planteringen på sidan 22 är dock jättedum! Det är bara fram till sidan 38 som den är kioskdeckare, därefter blir det stor litteratur fram till de sista tre sidorna, det lovar vi. Där slutar det hela som vanligt, för att de riktiga hardcorefansen ska kunna känna igen sig. Vi kan även utlova att författarnas fördomar vädras hejvilt och fullständigt oemotsagt, precis som det ska vara i en välskriven, modern deckare. Författarna har dessutom lovat att detta kommer att bli litteraturhistoriens första deckare där huvudpersonen är på lyset boken igenom! Missa inte denna unika läsupplevelse, som är storfavorit till att vinna Augustpriset vilket år den än blir klar.

Fyrtiosjuåringen som ramlade ned i en sjö och blev blöt
Av Team Gabriel från Körslaget på TV4
Sjörövarförlaget

Året är 1896. DNA-tekniken är ännu i sin linda och Allsång på Skansen sänds fortfarande i svartvitt. I den lilla byn Pilskträsk (som är så tråkig att den inte finns med på någon karta) ramlar en gammal gubbe ned i en sjö och blir blöt. Vems är felet? Skulden läggs genast på den nyinflyttade mammamobbaren och vampyren Bella. Privatdetektiven Ove misstänker dock att incidenten beror på att gubben druckit 13 helrör innan han ramlade ned i sjön och sluter upp med den väderspände kyrkoorganisten Karl-Henrik för att lösa gåtan kring det hela.
Boken med det jättelånga namnet (som vi internt på förlaget kallade ”fyrtiosjuåringen”) är resultatet av ett unikt samarbete mellan 20 olika författare som alla skrivit varsitt kapitel. Redan i andra kapitlet förflyttas handlingen till Cape Canaveral i Florida och huvudpersonen byter både namn och kön! Resterande kapitel utspelar sig lite här och där, men det är inte så noga eftersom resultatet är en alldeles unik roman där läsaren aldrig vet vad som döljer sig bakom nästa manuslucka! (Förvisso tyckte inte ens DN:s kulturredaktion om den, men den är fortfarande unik, och det är ju det viktiga, tycker vi på Sjörövarförlaget.)

[bajs]
Av Mott the Hoople
Sjörövarförlaget

Året är 1971. Kriminalinspektören Bruno Brygga anar att den svenska poliskåren är utsatt för en sammansvärjning där huvudaktörerna är välkända personer från den undre världen som gjort gemensam sak med det lokala pizzahaket och toalettpapperstillverkaren Lambi. Genom att landets polisstationer vägras nya leveranser av det livsnödvändiga toalettpappret, och genom att 39-kronorslunchpizzan på stamhaket lider av konstant rötmånad försätts poliskåren ur spel och kan inte längre hindra det internationella brottssyndikat som planerar att snatta tuggummin på Pressbyrån.
Missa inte denna spännande psykologiska thriller, där ingen är oskyldig (inte ens Brunos fru som han ligger i skilsmässa med boken igenom) och där alla behöver uträtta sina naturbehov. Inga buskar går säkra innan fallet är uppklarat!

(Eftersom det kommer att publiceras inte mindre än 80 deckare den här hösten tror jag faktiskt att alla deckarälskare kan bjuda på den här lilla gliringen.)

Annonser

5 svar

 1. sv: Ja, det har du rätt i. Himla smart! Men ibland känner man sig så pressad med alla läsare osv.. 🙂

  2011/09/22 kl. 07:43

 2. Skönt att få bekräftat att man har humor i alla fall. Men tänk vad trist världen hade varit om alla tyckte och tänkte likadant. Inga diskussioner alls 🙂

  2011/09/22 kl. 08:40

 3. Humor tror jag att de flesta människor har 😉 Och skulle någon skriva något liknande om fantasy skulle jag nog vara den första att skratta 🙂

  Håller med fullständigt, jag tycker att det är ett sundhetstecken att vi alla har olika åsikter.

  2011/09/22 kl. 08:45

 4. Du kanske kan ta dig an att skriva om fantasy också, för jag tror att det är bättre att det kommer från någon som faktiskt gillar det än från någon som avskyr det 😉

  2011/09/22 kl. 12:21

 5. Haha hur kommer du på allt sånt? Jag älska(de) deckare men måste erkänna att det var roligt 😉

  2011/09/23 kl. 01:26

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s