Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

Excess – En revolution för läsandet?

Vad är Excess för något? Jo, det är ett nytt bokformat som mäter 8*12 cm och som är tänkt att läsas på den ”andra ledden” (läs mer här). Det är inte fullt så komplicerat som det låter. Det som är svårast att förstå är vad som egentligen är meningen med den. Pocketförlaget, som är de som lanserat konceptet i Sverige, uppger att det är en mer praktisk form av pocketbok som är tänkt att vara enklare att läsa ”på både bussen och semesterresan”. Uppenbarligen är det en form av ”bruksböcker”, som inte är tänkta att se snygga ut i bokhyllan, men då kan jag inte riktigt förstå hur de kan kosta 129 kronor styck? 49 kronor hade i så fall känts betydligt rimligare.

Jag har kritiserat pocketmarknaden tidigare, och eftersom det här spontant känns som en sämre variant av en pocket är det svårt att säga att det känns som en bra idé. Förhoppningsvis kommer e-böckerna att radera ut marknaden för pocketböcker inom en snar framtid. Jag kan förstå att Excess är ett tåligare alternativ än e-böcker och kanske lämpar sig bättre i miljöer där en läsplatta/surfplatta skulle riskera att ta skada, men det känns ändå som att marknaden borde vara relativt begränsad.

Sedan kan jag inte riktigt förstå vad namnet syftar på. Excess betyder (som bekant) överdrift, men det som känns som den verkliga överdriften i sammanhanget är priset. Spontant låter det som att man har sökt ett ord som ger intrycket av lyx, när det känns som att man egentligen försöker lansera en produkt som är raka motsatsen till lyx! Det ska bli intressant att se vad det blir av den här satsningen. Funkar det så funkar det, och då är det ju såklart bara att gratulera Pocketförlaget till en lyckad satsning. Men att påstå att det rör sig om en ”revolutionär layout” känns närmast skrattretande (var det händelsevis ordet ”revolutionerande” man tänkte på?).

Min förhoppning är dock att bokmarknaden inom några år utgörs av inbundna böcker (som är fina att ha i bokhyllan) och e-böcker (som är enkla och praktiska och läsa). Jag tror att Pocketförlaget kan hitta sin speciella nisch även på en sån bokmarknad.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s