Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

Ord som har gjort sitt: Kärleksbarn!

Bilden ovan är hämtad från Expressens webbsida den 15 september. Ordet kärleksbarn kan nog tyckas harmlöst och nästan litet gulligt. Inte alls, anser jag. Personligen anser jag att ordet har vissa likheter med sommarkatt. När sommaren är slut struntar man i sommarkatten och lämnar den åt sitt öde. Skaffar man barn har man tagit ett beslut för livet. Barnet kommer att finnas kvar även om/när kärleken tar slut. Därför tycker jag att det är ganska fånigt att förknippa ett livsavgörande beslut med någonting som i värsta fall varar ett par månader, eller kanske ännu mindre (det finns sorgligt många exempel på förhållanden som spruckit redan innan barnet hunnit födas). Någon får gärna förklara vad det finns för samband mellan kärleken och barnet som gör att man kan använda ordet kärleksbarn, för jag ser inget sånt samband. (Att det finns ett samband mellan kärleken och graviditeten är en helt annan sak!)

Ordet kärleksbarn känns som rena stenåldern, men som bilden ovan visar används det fortfarande. Med tanke på att Jay-Z uppenbarligen inte riktigt vill kännas vid barnet (jag utgår ifrån att det är därför han har hållit det hemligt), känns ordet om möjligt ännu mer malplacerat!

Jag har tidigare skrivit om de typografiska termerna horunge och dubbel horunge, två ord som också gjort sitt. Då och då dyker även uttrycket oäkta barn upp, som om det vore ett helt naturligt sätt att uttrycka sig offentligt. Varför vill man någon så illa att man använder såna uttryck …? Varför är det omöjligt att bara skriva att Jay-Z har ett (tidigare okänt) barn, utan något fullständigt onödigt prefix? Man anmärker ofta på vilka ord medierna använder för att beskriva något, och det med rätta, eftersom det kommer att påverka hur vi som läsare ser på det som rapporteras, men ordet kärleksbarn är ett ord som vi glömt att ifrågasätta.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s