Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

Skriva klart hela serien?

Ska man skriva klart hela serien innan man ger ut första delen? Det är en intressant fråga som jag inte tror att det finns något givet svar på. Det här är (som vanligt) ett resonemang utifrån hur jag ser på det hela.

Fördelarna med att skriva klart hela serien är att man kan visa upp för ett eventuellt förlag att man klarar av att hålla kvalitén uppe under en hel bokserie. Man kan visa att (exempelvis) tredje och fjärde delen inte blir markant sämre än de två första delarna. Andra fördelar är att man får arbetsro. Om första delen säljer mycket bättre (eller sämre) än förväntat riskerar arbetsron att störas av detta. Man har även säkerställt att alla delar i serien kommer att finnas färdiga. Den som är intresserad av fantasy känner säkert till det öde som drabbade Robert Jordan (1948-2007) och hans serie Sagan om drakens återkomst. Jordan avled hastigt innan serien hunnit färdigställas, vilket tvingade förlaget att ta in en annan författare för att färdigställa serien.

En ytterligare fördel är att läsarna slipper vänta. Författaren Brian S. Pratt uppger att han alltid ser till att skriva färdigt en serie helt innan han ger ut första delen, för att läsarna ska slippa behöva vänta längre än nödvändigt på nästa del. (Alla som exempelvis följer A Song of Ice and Fire av George R. R. Martin vet vad väntan kan innebära. Det går ofta 5-6 år mellan böckerna i hans serie.)

Det finns dock även nackdelar med det hela. Arbetet kan kännas bortkastat om man inte lyckas få den första delen antaget av något förlag. Då gäller det att ha en genomtänkt plan för att ge ut projektet på egen hand. Om man blir antagen av ett förlag kan det finnas en risk att man tvingas göra stora bearbetningar på sitt material. Det är även inte alls säkert att ett förlag vill ge ut sju delar (eller hur många det nu kan tänkas vara). De kanske vill att du endast ska skriva tre delar, och då hamnar man i en besvärlig situation om man redan har sju delar färdiga (den svenska utgivningen av ovan nämnda A Song of Ice and Fire har exempelvis avbrutits inte mindre än två gånger! Detta öde har även drabbat fler fantasyserier.). En annan uppenbar nackdel är att man måste låta sina läsare vänta på att över huvud taget få läsa något nytt från dig medan du arbetar på nästa serie.

Som sagt, det går inte att säga vad som är rätt eller fel, utan att alla skribenter måste arbeta på det sätt som känns bäst. Själv lär jag aldrig kunna arbeta på något annat sätt än att jag ser till att ha allt material färdigt innan jag ger ut första delen. Jag vet att jag inte fungerar att arbeta på något annat vis.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s