Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

Var inte hon död …?

Jovisst, det är hon ju faktiskt, det vill säga Sigourney Weavers rollkaraktär i filmen Avatar (2009), men enligt den här artikeln har regissören James Cameron uppgett att hon ändå kan komma att finnas med i filmens båda uppföljare, som planeras till 2014. Uttalandet ”ingen dör egentligen i science fiction-filmer” borde kunna bli en modern klassiker. Men det är inte bara inom science fiction som de döda plötsligt kan återuppstå, utan det förekommer även i fantasy. Den kanadensiske fantasyförfattaren Steven Erikson har använt sig utav greppet att återuppliva dem som läsaren trott varit döda. Och vem har glömt professor Dumbledores gästspel i sista Harry Potter-boken, trots att J.K. Rowling försäkrade att han var död, och Gandalfs återuppståndelse i den där boken om ringen …?

Jag kan bara tala utifrån vad jag själv tycker, men jag tycker att det är fel mot läsaren att återuppliva personer som man av goda anledningar trott varit döda. Om man visar att inte ens döden är slutgiltig finns det en risk att läsaren till slut inte kommer att lita på något som man skriver. Själv närmar jag mig döden med stor respekt. Döden är ett bärande tema i alla mina tre skrivprojekt, och den som är död, den är död. Man ska inte vara rädd för att tala och skriva om döden (för det är trots allt, på gott och ont, det mest naturliga som finns), men man bör ändå visa en viss respekt för den.

Annonser

3 svar

 1. Stackars Sigourney Weaver, det är ju i så fall inte första gången hennes karaktär blir återupplivad på något sätt. I Alien (fjärde?) är hon väl klonad? Nej, jag önskar verkligen att manusförfattare tänkte till innan de tog död på någon, då skulle vi slippa sådana här blliga trick.

  2011/10/16 kl. 08:08

  • Just det, det stämmer, det hade jag glömt 🙂 I början av ”Alien: Ressurection” förklarade någon helt lugnt att de hade klonat henne utifrån hennes DNA, så hennes brutala död i slutet av ”Alien 3” var helt enkelt glömt! De tog död på henne för att hon inte ville göra fler filmer, men det tog bara några år att ångra sig. Dumt, mycket dumt. Bättre att vara föreklok än efterklok ju.

   2011/10/16 kl. 08:31

 2. Undrar fortfarande hur de kunde hitta Weavers rollkaraktär. Hon föll ju ned i något lavaliknande och försvann. Enligt kemins och fysikens alla lagar borde hon ha omvandlats till någonting annat eftersom … hrm … ingenting försvinner. Någonting väldigt oigenkännligt.

  Tycker också att om man är död så är man verkligen död. Även om man har en karaktär som kan hela (som det finns i många böcker/filmer) kan inte den personen göra allt. Tyvärr.

  2011/10/16 kl. 11:10

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s