Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

Har jämförts med

Dagens korta men kärnfulla inlägg handlar om ett uttryck som man stöter på tämligen ofta i medierna, men som visar sig vara ganska innehållslöst om man skärskådar det litet närmare, nämligen när man säger att någon har jämförts med någon. För mig säger uttrycket absolut ingenting. Det är underförstått att man syftar på att någon är lika bra eller likvärdig med någon annan, men allt som bygger på något som är underförstått riskerar snabbt att bli urvattnat. Att uttrycka någonting underförstått ger intrycket av att man inte riktigt står för det man säger.

Salieri har jämförts med Mozart, skulle man kunna säga, men tänk om det underförstådda som inte sägs rakt ut är: Men man kom fram till att Mozart var bättre. Det säger med andra ord ingenting! Istället skulle man kunna säga att Salieri anses vara lika bra som Mozart, vilket är något helt annat och säger betydligt mer. Men det sägs i stort sett aldrig. Att säga att någon har jämförts med någon säger faktiskt inget om vad resultatet blev. Det där är ytterligare en klyscha som har gjort sitt.

(Coca Cola har jämförts med diskvatten, men man kom fram till att colan var mycket godare. Ja, ni förstår vad jag menar …)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s