Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

Drottningen av ”fulkultur”?

Vad är detta, ett inlägg som tar deckarna i försvar? Nej, det är det verkligen inte, eftersom jag avskyr deckare lika mycket som jag alltid har gjort. Känner ändå att jag måste säga något om den här artikeln (DN 110909). Rubriken är Camilla Läckberg – drottningen av ”fulkultur”. Vet inte riktigt om jag ska skratta eller gråta åt den. DN kallar alltså den litterära genre som helt har dominerat bokdiskar, försäljningslistor, kultursidor och tv-tablåer de senaste 10 åren för ”fulkultur”? Att de dessutom sätter ordet inom citattecken gör knappast saken bättre. Nej, deckarna är ingen litterär outsider eller underdog som kämpar för att få komma in i det litterära finrummet, det är deckarna som är den nya finkulturen, och det är Läckberg, Mankell, Marklund, G.W. och alla deras deckarskrivande vänner som helt har barrikaderat det litterära finrummet! Har DN fullständigt missat det?

Det är snarare fantasy som är fulkultur. Ingen behöver be om ursäkt för att man skriver deckare, men är det någon genre som blivit tämligen styvmoderligt behandlad i svenska litteraturkretsar så är det fantasy. Det ges ut en hel del fantasy i Sverige, men nästan allt är översatt. Det ges ut mycket få svenska originalverk inom fantasyn.

Jorden anropar DN, Läckberg skriver finkultur, jag (och alla andra strävande fantasyskribenter i det här landet) skriver fulkultur! Det är inte vi som skriver fantasy som får våra verk filmatiserade för dyra pengar och visade i TV4 på söndagskvällarna, och det är inte våra böcker som helt dominerar den offentliga litterära diskussionen.

(Ja, jag är fullt medveten om att deckare (eller kriminalromaner, som de ofta kallas eftersom det låter bättre) säljer bättre än fantasy, men kalla för guds skull inte deckare för fulkultur!)

Annonser

Ett svar

  1. Johannes

    Ja, men bokhandelsdiskar, tv-tablåer och försäljningslistor har väl inte ett spår med finkultur att göra. (Och på kultursidorna dominerar knappast deckarna…) Jag tror du blandar ihop finkultur och masskultur. ”Finlitteraturen” (eller kvalitetslitteraturen, som det finns bättre skäl att kalla den) har ju Läckberg själv skällt och gnällt på i olika sammanhang; det är inte DN som har formulerat motsättningen, utan CL (dock utan att kalla sig själv fulkultur, vad jag vet). Så inte tusan är deckarna i finrummet. Däremot i hallen, köket, samtliga sovrum, TV-rummet, på altanen, balkongen och i hela jävla trapphuset.

    2011/10/21 kl. 13:15

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s