Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

God dag yxskaft, kära kulturskribent!

Ibland läser man saker som är så hårresande att man måste backa i texten och läsa det hela en gång till bara för att förvissa sig om att man faktiskt läste rätt, och därefter fundera över ifall man ska skratta eller gråta. Följande citat kommer från en artikel av Maria Schottenius i DN. (Jag ska erkänna att det inte är första gången jag har reagerat på liknande sätt när jag läst hennes artiklar …)

Författare i all ära. Det skulle inte bli några böcker utan författare. Men det skulle inte heller bli så många böcker utan förläggare, och just nu sprutar kreativiteten i denna lilla yrkeskår.

God dag yxskaft! Det skulle nog bli nästan exakt lika många böcker även utan förläggare, däremot skulle det bli svårare för varje enskild författare att nå ut till en bredare publik (det är dock inte detta som Schottenius anför). Läste hon igenom sin egen text innan hon publicerade den? Det står massor med möjligheter till buds för den skribent som inte får förlagskontrakt, och en egenutgiven bok är precis lika mycket bok som en bok som givits ut av ett större förlag. Det finns väl ändå inget som tyder på att det skulle skrivas färre böcker om det fanns färre förläggare? Påståendet är helt orimligt! Schottenius råkade nog, i sin iver att lovprisa novellförlaget Novellix (som hittills enbart givit ut verk av redan kända författare), skriva detta påstående som blev en aning överilat.

Annonser

Ett svar

  1. Så sant Johan

    2011/10/31 kl. 08:54

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s