Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

Poesi oläslig på läsplattor?

Att poesi blir oläslig på läsplattor var den braskande nyhet som SvD meddelade den 1 november. Rubriken är (som ofta hos de större medierna) både felaktig och överdriven. Vad det hela handlar om är att det vanligaste e-bokformatet epub inte ger den precision i layouten som poesi ibland kräver. SvD skriver att epub gör att författaren inte kan bestämma hur långa raderna ska vara. Det är inget problem jag själv upplevt. Det går visst att bestämma hur långa raderna ska vara, men däremot kan det uppstå problem om man vill göra ett nytt stycke. Bilden nedan visar ett experiment som jag gjorde med en epub-fil.

Som synes fungerar radbrytningarna, men däremot inte att göra nytt stycke. Den blanka rad jag försökte lägga in ignorerades av Sigil (gratisprogrammet jag använder för att skapa epub-filer). Men det finns ett sätt att komma runt detta, genom att göra som på bilden nedan.

Det ser inte jättesnyggt ut, men det fungerar! Att göra en brytning mellan två olika dikter är däremot inga problem alls, eftersom man då lägger in ett ”chapter break”. Det blir kanske inte exakt som poeten tänkt sig, men det fungerar.

Även om det framgår av artikeln är det värt att påpeka att det här problemet (om man väljer att se det som ett problem) endast förekommer i epub-formatet. Det finns inga liknande problem i pdf-formatet, som tillsammans med epub är de två vanligaste formaten för e-böcker. Tvärtom har nog i princip alla diktböcker som ges ut idag (i likhet med alla övriga böcker) skickats till tryckeriet i form av en pdf-fil. SvD uppger även i sin artikel att fixerad layout (i stil med pdf-filer) är på väg att implementeras i epub-standarden, så detta torde vara ett kortvarigt bekymmer.

Annonser

2 svar

 1. Hejsan!
  Jag har lagt upp en dagens fråga som jag hoppas på att du vill vara med och svara på:)
  Alltid roligt att få kommentarer då ingen kommentar är likadan som den andra typ.

  Kram
  Bokälskarinnan

  2011/11/03 kl. 08:35

 2. Det är inget problem att lägga till litet luft runt styckena. Elegantast lösning är naturligtvis att använda stilmallar (vilket jag verkligen rekommenderar), men om du vill ha en quick-and-dirty-lösning så kan du skriva någonting i stil med:

  [p style=”margin-top: 2em; margin-left: 3em”]
  Nytt stycke med extra tomrum ovanför och till vänster.
  [/p]

  Byt ut [ mot mindre-än-tecken och ] mot större-än-tecken.

  En annan tolkning av informationen i SvD-artikeln skulle kunna vara att det var billigare för förlaget att släppa materialet som PDF istället för ePUB.

  2011/11/20 kl. 08:51

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s