Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

E-böcker tar aldrig slut!

Risk för brist på nya Zlatanboken, var den braskande rubriken som jag mötte här. Det känns dock som att 80-talet borde be om att få tillbaka den rubriken. SVT:s Kulturnyheter nämner nämligen ingenstans i sin artikel att Ibrahimovics självbiografi faktiskt finns som e-bok! Med ett vanligt lånekort kan du låna den som e-bok genom elib alldeles gratis (eftersom det är fullt jämförbart med att låna en tryckt bok på ett bibliotek), och givetvis går den även att köpa genom de vanliga nätbokhandlarna.

E-boken har på flera håll blivit hånad och bespottad, och det finns dem som anser att en e-bok inte har med ”riktiga” böcker att göra. Men det går inte att blunda för att den har en solklar fördel gentemot tryckta böcker i fråga om lagerhållning. Eftersom en e-bok inte behöver tryckas eller förvaras kan den aldrig bli slutsåld, och den kan heller aldrig bli utgången.

En av mina skrivarvänner påpekade på Twitter att förlag älskar att skrika ut att en bok är slutsåld och att man går miste om den möjligheten när det är fråga om e-böcker (som ju inte kan sälja slut). Det är en intressant synpunkt, det vore intressant att veta om intresset för en produkt ökar genom att den säljer slut och blir svår att få tag i. Jag kan såklart inte besvara den frågan annat än utifrån mig själv, men själv föredrar jag att handla produkter som finns i lager hellre än att köpa varor med ”osäker leveranstid” (som det ofta brukar stå). Om det nu är så sorgligt att förlagen faktiskt använder ”slutsåld” som en slags försäljningstaktik är det definitivt dags att uppdatera den taktiken nu. År 2011 tror jag att de flesta av oss föredrar tillgänglighet istället för ”osäker leveranstid”.

I e-böckernas värld finns det ingen risk för brist på den nya Zlatanboken.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s