Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

Blir det en bok i år?

Kommer det att bli en bok som blir årets julklapp i år? Jo, det verkar faktiskt så. Boken Jag är Zlatan Ibrahimovic av David Lagercrantz ligger etta på spelbolaget Unibets lista över vad som tippas bli Årets julklapp 2011 (källa), tätt följd av kaffemaskin och one piece (mysdressen som man antingen älskar eller hatar). Givetvis är det kul att en bok ligger så pass bra till, men mindre kul är att e-bok till läsplattan är en riktig högoddsare som ger 20 gånger pengarna. Förklaringen är troligen att det helt enkelt är en present som är svår att ge bort då den av förklarliga skäl inte kan slås in i ett tjusigt paket.

Böcker i olika former har varit årets julklapp vid ett flertal tidigare tillfällen. 2006 var ljudböcker årets julklapp, 2002 var det kokböcker och 1999 böcker i största allmänhet. Min gissning är att boken är populär som julklapp eftersom den är relativt dyr och man gärna därför önskar sig en i present, den är ”ofarlig” eftersom i stort sett alla människor uppskattar böcker, samt (framför allt, troligen) att en bok utgör ett mycket snyggt och prydligt paket.

Mitt tips är dock att det inte blir boken om Zlatan som slutligen blir årets julklapp, utan mitt tips är helt enkelt one piece. Eftersom sådana udda saker som elektroniska husdjur, mössor (!) och spikmattor (!!!) blivit årets julklapp tidigare år så känns one piece lagom konstigt för att platsa in. Dessutom får jag rent spontant känslan av att Handelns Utredningsinstitut (som ligger bakom utnämningen) verkar vilja att vi ska skratta åt årets julklapp några år senare (typ: ”Bakmaskin! Hur tänkte vi egentligen?”). Ingen lär någonsin skratta åt boken om Zlatan. One piece är 2010-talets motsvarighet till 80-talets benvärmare och kommer att skrattas gott åt inom några år.

Annonser

Ett svar

  1. Det är rätt många som går omkring med benvärmare just nu också faktiskt! 😉

    2011/11/14 kl. 17:38

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s