Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

Grattis, Bannerhed!

Det vore närmast ”tjänstefel” att blogga om skrivande och allt som är relaterat till det och inte uppmärksamma vinnarna av årets Augustpris. Ett extra stort grattis är nog Tomas Bannerhed värd. Inte nog med att romanen Korparna, som han vann med, är hans debut, han är även född 1966 och därmed inte riktigt lika ung som alla 20 till 30-åringar som vanligtvis debuterar nuförtiden. Som jag nämnt vid flera tidigare tillfällen när andra 30-plussare tillåtits debutera känns det hoppfullt för någon som fyller 31 om mindre än två månader och ständigt oroar sig för att ha passerat sina bästa år.

En ytterligare faktor som känns förtröstansfullt för alla oss hobbyskribenter är att Bannerhed arbetade med sin bok i inte mindre än tio år innan den gavs ut! Känns som ett gott tecken för alla oss som har ”surdegar” liggande i den digitala skrivbordslådan. Ett extra plus för att Bannerhed valde en ovanligt bra titel på sitt verk. Det känns som regel snarare än undantag nuförtiden att debutanter väljer långa, konstiga och krystade titlar på sina böcker. Bannerhed visade verkligen att det går att ge en bok en alldeles normal titel och ändå nå sådana här framgångar!

En annan vinnare som också är värd ett extra grattis är vinnaren av årets Lilla Augustpris (för författare i åldrarna 16-20 år), nämligen Cathrine Bengtsson och boken Kärlekssvetten. Jag begriper inte riktigt varför vinnaren av Lilla Augustpriset bara får 15 000 kronor i vinstpengar (till skillnad från de övrigas 100 000). Jag vågar nästan svära på att Cathrine behöver de pengarna betydligt bättre än de vuxna vinnarna.

Övriga vinnare var Jessica Schiefauer i barn- och ungdomsklassen med boken Pojkarna samt Elisabeth Åsbrink med Och i Wienerwald står träden kvar i fackboksklassen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s