Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

Några fler uttryck som missbrukats

Jag har tidigare skrivit ett inlägg om ord och uttryck som missbrukats i medierna. Nu är det dags för en ny lista med några fler uttryck som överanvänts och felanvänts och som man önskar fick varningsklockorna att ringa hos landets journalistkår och andra skribenter.

  • Hemlig. Självklart ger det bättre rubriker och är bra för lösnummerförsäljningen att kunna skriva att man avslöjar någonting som är ”hemligt”. Men inte sällan visar det sig att det egentligen inte var så hemligt. Och om det nu var hemligt så rör det sig sällan om några större avslöjanden. Går vi verkligen på det där …?
  • Stjärna. Också bra att kunna ha med i en rubrik, men att någon har haft en liten biroll i en film eller liknande innebär inte per automatik att man är en stjärna. Lite mer omdömde vid användandet av det uttrycket skulle inte skada.
  • Attack. Ja, suffixet som borde ha skrotats tillsammans med de andra kvällstidningssuffixen kupp och chock någon gång runt 2004 används fortfarande! Gör medierna sådär bara för att visa att de bestämmer? För jag kan bara inte tänka mig att ingen har påpekat för dem hur fånigt det låter.
  • Dynamisk. Istället för att använda ett vackert ord för att visa att du har ett stort ordförråd, kan du inte istället skriva vad det är du vill ha sagt? När du skriver att någonting är dynamiskt, hur är det då? Hur uppfattar du det? Ett rent nödlösningsord som slängs in när man inte riktigt vet vad man ska säga.
  • Supergrupp. Definitionen på en supergrupp brukar vara att det är en grupp bestående av musiker som varit kända redan innan de bildat ett band, men på senare tid har ordet använts om allt fler band som inte stämmer in på den definitionen. Nuförtiden verkar alla grupper och band som journalistkåren gillar vara supergrupper. Suck …
  • Bokstavligen talat. Jag nöjer mig med att säga att den som överväger att använda detta uttryck bör vänta fem sekunder och fundera över om man verkligen menar att någonting är ”bokstavligen talat”. Sannolikheten är troligen 99% att man egentligen inte menar det. Som allmänt förstärkningsuttryck fungerar det mycket dåligt.

Beklagar det låga ph-värdet på det här inlägget, men ibland måste man faktiskt säga ifrån. (Se även det här inlägget.)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s