Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

När folk har för bråttom

Nyheten om att Karl Ove Knausgård ”slutar skriva” är det nog knappast någon som har missat. Han är inte ensam om det, Daniel Sjölin slutade skriva redan 2007. Fast, den sistnämnde är ju redan på gång med sin nästa roman. Det verkar som att det har blivit någon slags trend att alla ska sluta göra det som de blivit kända för. Exemplen på skådespelare som sagt att de ska sluta spela in filmer, men sedan ändå snart dykt upp på vita duken igen, är ganska många. Brad Pitt påstår här att han är på väg att sluta filma, men han är inte den förste som påstått det. Givetvis är han snart tillbaka på vita duken igen. Grupper splittras som aldrig förr, men givetvis kommer de snart att återförenas igen. (För att inte tala om alla som säger att de aldrig mer tänker ställa upp i MelodifestivalenCarola har ställt upp för ”sista gången” nästan lika många gånger som Cher har gjort avskedsturnéer.)

Jag är inte dummare än att jag begriper att det ligger någonting bakom allt detta. Har alla dessa kändisar någon PR-agent bakom sig som instruerar dem att säga så, i hopp om att trissa upp intresset för personen i fråga? Givetvis är ju PR-värdet större kring en ”comeback” än när någon helt enkelt ger ut sin nästa bok/skiva/film. När Knausgård skriver sin nästa bok kommer intresset för honom att vara mycket större än om han aldrig ”slutat” skriva. Vad gör man inte för lite dyrbar PR?

James Cameron sa angående sina kommande Avatar-filmer att ”Ingen dör egentligen i science fiction-filmer”. Jag travesterar hans uttryck genom att säga ”Ingen skomakare lämnar egentligen sin läst i verkligheten”. Man undrar varför dessa kändisar inte bara nöjer sig med att säga att ”Nu tar jag en paus, men jag kommer att fortsätta med det jag gör litet senare”, men så låter det sällan, de har alltid bråttom att säga att de slutar med vad de gör. Kanske dags att börja fundera ut nya PR-grepp nu, för det där börjar kännas uttjatat.

(Uppdatering 111218: Efter att det här inlägget publicerades har även Ulf Lundell, som tidigare bestämt sig för att sluta med musiken, också ändrat sig och bestämt sig för att släppa en ny skiva och göra en ny turné under 2012.)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s