Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

Apropå boksinglar

Boksinglar var för mig ett helt okänt begrepp fram tills för någon månad sedan, men nu tycks de bli allt vanligare, och det finns en anledning till det. De senaste boksinglar jag stötte på var de 15 (!) boksinglarna från Fredrik Lindströms nya novellsamling När börjar det riktiga livet? Detta innebär att varje enskild novell ur samlingen har släppts som en fristående e-bok. Idén är bra på det viset att det innebär att man kan köpa ett enskilt kapitel för en mindre summa utan att behöva köpa hela boken, men när det gäller utlåning av boksinglarna via elib uppstår problemen.

Vad är problemet? Jo, att det blir mycket lönsamt för Lindström och hans förlag varje gång någon lånar en boksingel, eftersom summan som betalas ut i ersättning är precis densamma (20 kronor per titel) som om hela samlingen (den som innehåller alla 15 noveller) lånas ut! Om någon skulle låna alla 15 noveller separat innebär alltså detta 300 kronor till författare/förlag, jämfört med 20 kronor för e-boken som innehåller alla novellerna i samma fil.

Boksinglar är med andra ord mycket lönsamt för författare och förlag, men definitivt inte lika lönsamt för biblioteken, som får betala ut ersättningen till förlag/upphovsman. Detta kan vara värt att tänka på. Samt att de flesta bibliotek nog har ett tak för hur många e-böcker varje enskild låntagare får låna under en viss tidsperiod (i Norrbotten är det exempelvis 10 e-böcker per 7 dagar). Det taket kommer man snabbt upp i om man lånar boksinglar istället för att låna ”hela” boken.

Uppdatering 141009: Idag tillåts man endast låna fem e-böcker per sjudagarsperiod.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s