Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

Excess lever vidare!

Nyheten om att Excess (de pyttesmå pockeböckerna som lanserades med en hausse från sina upphovsmän vars like världen aldrig skådat sedan den kortlivade ”världssensationen” Google Wave sjösattses härom året) faktiskt finns kvar gjorde åtminstone mig mycket förvånad. Pocketförlaget uppger att ”Efterfrågan på de nya böckerna i excess är över förväntan, flera av titlarna är slutsålda redan innan utgivningsdatumet!” Nu ges fem nya titlar ut. Jag är dock fortfarande inte det minsta imponerad, och att framhålla hur stort intresset för något är torde vara en ganska klassisk marknadsföringsstrategi.

Få produkter har lanserats med sådant buller och bång och superlativ från sina upphovsmän som just Excess. Sådant gör mig alltid misstänksam. Excess är varken särskilt nytänkande eller ”revolutionärt” (som det hette i Pocketförlagets tidigare pressmeddelande). Förlaget skriver att ”Läsning blir nu lättare och smidigare på både bussen och semesterresan”, och onekligen finns det en poäng i att lansera produkten med dessa ord, men det säger ingenting om varför man skulle köpa en Excess istället för en vanlig pocketbok, och definitivt inget om varför man skulle köpa vare sig en pocket eller Excess istället för en e-bok! Pocketbokens enda förtjänst gentemot e-boken är stryktåligheten, men jag anser att det är mycket dålig anledning till att köpa pocketböcker.

Jag tror att Excess är en produkt som starkt kommer att förknippas med 2011. De för onekligen tankarna till de elektriska skrivmaskinerna med display (där man kunde kontrolläsa texten innan den skrevs på pappret) som släpptes i samband med att skrivmaskinen gjorde sina sista dödsryckningar innan marknaden helt togs över av datorerna. Maken till meningslös produkt som marknadsförts med sådana överord som Excess har jag sällan varit med om. Och ännu har ingen förklaring givits till det mycket märkliga produktnamnet, som inte på något vis för tankarna till en enklare variant av en pocketbok.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s