Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

När det roliga redan har hänt

En av mina favoritsysslor är att läsa bokrecensioner. Det är lärorikt för mig som aspirerande författare att ta del av de förtjänster och problem som recensenter lyfter fram i sina recensioner. Inte sällan får man en välbehövlig tankeställare och lyckas undvika att begå onödiga misstag. En företeelse som ofta lyfts fram i recensioner av fantasyböcker är att ”det roligaste/mest spännande har hänt redan innan bokens början”, det vill säga att det som fångar läsarens intresse endast skildras i form av enstaka tillbakablickar. Det är ett intressant och onödigt misstag.

Givetvis måste det finnas en bakgrundshistoria till allt som sker (boken börjar ju knappast med att världen skapas), men om bakgrundshistorien framstår som intressantare än det som faktiskt skildras, då har man onekligen gjort fel. En författares främsta uppgift är att hela tiden hålla läsarens intresse uppe. Om man som läsare får känslan av att det roliga ”redan har hänt” finns risken att man tröttnar. Som författare bör man försöka vara lika nyfiken som man hoppas att läsarna kommer att vara. Hur nyfiken blir man på en fest som redan har varit? Hur nyfiken är man på att höra någon räkna upp ett sammandrag av vilka som gjorde målen i VM-finalen i fotboll? Värt att ha i åtanke, tycker jag.

Det finns givetvis bakgrundshistorier till det som sker både i Det magiska förbundet och Eldskungen, men jag har hela tiden varit noga med att läsaren känner att han/hon får vara med om det som är mest spännande och mest intressant, och att det ska kännas som att ”historien skrivs” inför läsarens ögon. Som författare/skribent är ens läsare det viktigaste man har, det är viktigt att komma ihåg!

Annonser

Ett svar

  1. jonnaberggren

    Ja, fastän jag vet det där är det bra med en påminnelse, för jag gör det själv ibland.

    2011/12/22 kl. 00:36

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s