Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

Varför så rädd för nätet?

Jag har tidigare skrivit om boken Nedkopplad av Susan Maushart, en bok där författaren gjorde ett stort nummer av att hon levde utan internet, smartphones och tv (!) i ett halvår. Som brukligt i dessa fall, när någon gör någonting som kan uppfattas som lite oväntat, och kanske lite provocerande, måste såklart någon journalist från någon av de större tidningarna hänga på (jag vet inte hur många det var som försökte efterhärma Supersize me av Morgan Spurlock när den kom). Av den anledningen bestämde sig Hanna FahlDN för att vara nedkopplad i en vecka. Ingen tycks dock kunna ge något vettigt svar på varför man ska vara utan internet. Vad vinner man egentligen på det? Uppmärksamhet, förstås, men vad vinner man rent personligen? Troligtvis ingenting.

Jag lär nog antagligen aldrig förstå vad denna rädsla för internet kommer ifrån. Nätet har blivit en del av vår vardag, och jag förstår inte vad det finns för anledning att ens försöka vara utan det. För många av oss har det blivit den främsta källan till information. Det är ett enkelt sätt att kommunicera. Internet kan ersätta tv, radio, böcker, uppslagsverk, telefon, plus att det förenklar åtskilliga vardagssysslor som att boka resor och betala räkningar. Av vilken anledning vill man vara utan det? På vilket sätt tror sig någon bli skadad av det? Ibland tror jag att många av oss visar misstänksamhet mot internet bara för att man måste vara misstänksam mot allting. Nej, det måste man inte! Vilket tråkigt, och framför allt jobbigt, liv man måste ha om man hela tiden är rädd för allting. Slappna av istället, man lever bara en gång!

(Och det är alltid lika beklämmande att se journalister tävla om vem som har minst fantasi.)

Annonser

2 svar

  1. Jag håller med. I senaste Språktidningen fanns det en artikel om korsordsmakare, med en liten ruta med ”tips till korsordslösaren”. Där stod att ”uppslagsverk var okej” men ”Google var lite fusk”. Va? VA? Är det okej om man skriver ut något som man hittat genom Google och läser det på ett vanligt papper då eller? Varför är ett visst medie fusk?

    2012/01/02 kl. 09:57

    • Tack för kommentaren! Håller med, att sätta upp såna där konstiga begränsningar är bara fånigt. I min värld är Google ett uppslagsverk precis som en tryckt bok. Nya tider, nya medier, så enkelt är det. Det där känns bara som ett desperat sätt att skaffa uppmärksamhet.

      2012/01/02 kl. 10:12

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s