Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

Tummelisa i ny skepnad

Jag läste den här artikeln om serietecknaren Matilda Ruta som valt att skapa sin egen tolkning av H.C. Andersens klassiska Tummelisa. Hon uppfattade den ursprungliga karaktären som alltför svag och ville skapa en starkare variant. Idén kan tyckas intressant och nytänkande, men problemet är att det blir fel nästan hur man än gör när man försöker sig på att ändra på en välkänd karaktär som en annan författare skapat.

Ett annat, liknande, aktuellt exempel är tv-spelet Alice: Madness Returns, där Alice från Alice i underlandet får sig en ordentlig makeover. Tv-spelets Alice är mörkhårig, till skillnad från den klassiska Disney-Alice som är blond, och hennes karaktär liknar mer Lisbeth Salander från Stieg Larssons böcker än den klassiska Alice. Och då har ju Alice redan fått en ordentlig makeover i filmen från 2010 (filmen och tv-spelet är från varandra helt fristående). När man förändrar någon så pass mycket kan man ju fråga sig om det verkligen fortfarande är samma karaktär.

Jag ser inget fel i att använda karaktärer som skapats av andra författare, det kan finnas bra anledningar till det, men när man gör om en karaktär så pass mycket har man ju förlorat hela vitsen med att använda just den karaktären. Det enda som återstår är själva varumärket, och om man använder varumärket enbart i syfte att skapa uppmärksamhet för sina egna verk känns det nästan sniket i överkant (därmed inte sagt att det var så Matilda Ruta gjorde!). Det enklaste och bästa är att arbeta med egna karaktärer och försöka skapa intressanta historier kring dem.

Däremot vet jag att många upplever det lärorikt att skriva fanfiction, dvs. egna berättelser baserade på andras karaktärer. Att härma andra är ett bra första steg mot att skapa någonting eget.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s