Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

Förbrukad?

En fråga som ofta dykt upp på diverse skrivarforum där jag är (eller har varit) aktiv är om något man lägger ut på nätet är förbrukat, det vill säga att inget eventuellt förlag kommer att vilja ge ut den i ett senare skede på grund av att den en gång funnits tillgänglig på nätet. Jag tycker att det är en väldigt märklig grej att oroa sig över.

Rent logiskt, hur många kommer att läsa din bok medan du har den ute på nätet? Med litet tur, kanske 100. Hur många köper en genomsnittlig bok som givits ut av ett förlag? Troligtvis åtminstone 10 gånger så många! Jag har aldrig hört talas om att ett förlag anser en bok förbrukad bara för att den funnits tillgänglig på nätet. Tvärtom tror jag snarare att de ser det som en fördel. Förlagen är livrädda för att skriva kontrakt med en helt okänd författare. Att man har börjat göra sig ett namn på nätet redan innan förlagskontrakt skrivs är ju förlagens våta dröm! Och man ska ju även komma ihåg att en liten andel av dem som läst boken på nätet troligen också vill köpa den i tryckt form, så det finns med andra ord inget som talar för att en bok skulle vara förbrukad om den funnits på nätet. Det värsta som kan hända är att du får plocka bort den om/när du får förlagskontrakt.

Ett intressant exempel ur verkligheten är Amanda Hocking. Hon har byggt upp sin karriär genom att sälja e-böcker för $0,99 och har genom detta kunnat skriva på heltid. Hon har nu fått förlagskontrakt med ett förlag, trots att hennes böcker redan funnits tillgängliga på nätet, nästintill gratis. De tryckta versionerna av hennes böcker innehåller extramterial som inte fanns i e-boksversionerna. Ett mycket bra exempel på hur man kan göra det bästa både av e-böcker och tryckta böcker. Även om den svenska marknaden givetvis är mycket mindre än den nordamerikanska finns det inget som talar för att inte samma sak skulle kunna ske även här.

Du har, med andra ord, mer att vinna än att förlora på att göra dina böcker tillgängliga på nätet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s