Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

E-bokskriget

Att e-bokens intåg på arenan har förändrat saker och ting är nog ingen nyhet, men i det stora landet i väst har något som närmast liknar en konflikt uppstått mellan återförsäljare och bibliotek. Det stora problemet är helt enkelt den tillgänglighet som biblioteken innebär. Återförsäljarna anser helt enkelt att det är alldeles för enkelt att låna en e-bok från ett bibliotek. Det finns ingen kölista, och det finns inga uppoffringar förknippade med lånandet (låntagaren behöver inte ta sig till biblioteket för att låna eller lämna tillbaka boken). E-böcker slits inte på samma sätt som en tryckt bok och behöver inte så småningom ersättas, vilket leder till minskad försäljning för återförsäljarna. Detta har inneburit att vissa förlag helt enkelt inte gör somliga av sina titlar tillgängliga för biblioteken. (Källa)

Ett mycket intressant dilemma, onekligen, och det finns nog inget som talar för att inte samma situation kommer att uppstå även i Sverige i takt med att e-boken blir alltmer populär. Man bör dock ha i åtanke att det inte är ett problem med e-boken i sig, utan ett problem som helt naturligt uppstår när ny teknik till viss del ersätter gammal teknik. Det ska bli intressant att följa e-bokens utveckling och se hur biblioteken påverkas av detta. Problem har redan uppstått på flera håll, där bibliotek har tvingats begränsa utlåningen av e-böcker på grund av skenande kostnader. Tillgängligheten, att kunna låna en e-bok utan att behöva stå på en kölista i flera månader, är en av de stora fördelarna med e-böcker, men detta blir för återförsäljarna även dess stora nackdel, eftersom det minskar viljan att köpa e-boken i fråga. Det är lätt att skuldbelägga e-boken, men som sagt, det är inte där problemet ligger.

Annonser

Ett svar

  1. Ja det ska bli intressant. Har du egen erfarenhet av e-böcker. Jag funderar på att göra e-bok av Isporten och undrar över fördelar/nackdelar. Tänker som så att e-boken är ett bra sätt för inte så kända författare med egna eller små förlag bakom sig som inte har så stora möjligheter att marknadsföra/nå ut med sina böcker i den fysiska bokhandeln. Jämför med musiker (utan skivbolag) som lagt ut sin musik på youtube och blivit kända snabbt. ;D

    2012/01/11 kl. 17:17

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s