Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

Ökad utlåning av e-böcker

Nu blir det lite lokalnyheter, för ovanlighetens skull. Biblioteket i Luleå (min förra hemstad) rapporterar enligt den här artikeln att antalet e-bokslån i kommunen ökat från 4000 per år till 6000 per år för 2011, vilket innebär en kostnad på 120 000 kronor, en kostnad som är ganska stor om man tänker på att Luleå är en relativt liten kommun. Det är förstås glädjande att intresset har ökat så pass mycket, men det är fortfarande helt orimligt att e-böckerna ska behöva innebära en sådan kostnad för biblioteken.

Artikeln uppger att inköpskostnaden för en lånebok är ungefär 200 kronor och att den sedan inte innebär några ytterligare kostnader. En e-bok blir alltså dyrare än den tryckta boken efter att den lånats ut tio gånger (varje utlåning av en e-bok kostar 20 kronor). Det är givetvis orimligt.

Ingenting tyder på att intresset för e-böcker kommer att minska vare sig i Luleå eller någon annanstans, och jag tycker att det är fel att e-bokens utveckling ska hindras på det här viset. Det är definitivt dags att börja fundera över om det verkligen ska vara såhär. E-boken ska vara en möjlighet för biblioteken, inte en ekonomisk börda!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s