Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

Förlaget som tänkte fel

Det är faktiskt tråkigt att skriva inlägg som man vet redan på förhand kommer att vara mestadels negativa, men någon måste tyvärr komma även med de dåliga nyheterna. Det här inlägget kommer att handla om novellförlaget Novellix, förlaget som gjorde DN:s kulturskribent Maria Schottenius så till sig att hon råkade påstå att det skulle skrivas färre romaner utan förlagsredaktörer (ett riktigt märkligt påstående).

Novellix har i dagarna skickat ut ett långt och svåröverskådligt pressmeddelande där de berömmer sig själva och där varje mening inleds med orden ”Vi har …” Låt mig då tala om vad ni inte har gjort. Ni har inte givit ut någonting av någon författare som inte har blivit känd genom andra förlag, och ni har inte börjat ta emot manus från alla skickliga novellförfattare som finns runtom i landet och som ännu inte fått möjlighet att debutera (jag tillhör inte dem, eftersom jag inte skriver noveller). Att enbart ge ut verk av författare som redan är kända och där andra förlag fått dra det tunga lasset att lansera dem känns för mig som en mycket märklig affärsidé. Folk är inte rädda för att läsa verk av debutanter! Allt handlar om hur man marknadsför det hela. För mig, och förmodligen för de flesta andra bokläsare, är det viktigare med en intresseväckande baksidestext än ett känt författarnamn.

Pressmeddelandet har undertiteln eller Hur man startar ett förlag när man inte är Bonniers. Det är rent skrattretande. Nej, ni är inte Bonniers. Det var de som lanserade Jens Lapidus, som har skrivit en av era novellixer. Ni borde tacka Bonniers istället för att göra er lustiga över dem! Det var inte ni som gjorde det ekonomiska risktagandet att lansera Jens Lapidus.

Och att göra ett nummer av att novellix blivit ett av Språkrådets nyord 2011 känns ännu märkligare. Ordet tjejsamla finns också med på den listan, trots att det bara förekom i en enda nyhetsartikel och har blivit starkt ifrågasatt. Att ni fått med er produkt på den listan är med andra ord ingen större merit, Novellix. Den görs inte utifrån något särskilt urval, om ni nu trodde det.

Annonser

Ett svar

  1. Ping: Kul idé av tråkigt förlag « Johan Lindback

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s