Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

Boken som blev en app

Med dagens teknik kan en bok bli så mycket mer än en bok, vilket den här nyheten är ett strålande exempel på. Boken Jag är Zlatan Ibrahimovic lanseras som app för iPad. Utöver boken på svenska och engelska innehåller den extramaterial i form av filmklipp från olika delar av karriären, stillbilder, dokumentärfilmen Blådårar från 1997 samt möjligheten att spela upp berömda mål i slow motion. Ett alldeles utmärkt sätt att ge en bok mervärde!

Ska man vara lite tråkig kan man givetvis ställa sig frågan när en bok upphör att vara en bok och om en bokköpare verkligen är intresserad av sånt här. I det här fallet tror jag dock inte att det är någon tvekan om att utgivaren gjort rätt. Bonusmaterialet hör ihop med boktexten och kompletterar den. När möjligheten finns, varför inte utnyttja den? Och ur förlagets synvinkel är det onekligen en smart affärsidé. De största entusiasterna äger givetvis redan ett exemplar av den tryckta boken och betalar troligen glatt 139 kronor extra för appen.

Att kunna presentera en text i olika versioner i samma ”förpackning” är dessutom en smart idé som många nog inte har tänkt på. Många gamla klassiker finns i olika textversioner, och det råder inte alltid fullständig enighet om vilken version som är den ”rätta”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s