Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

Förlaget som säger ifrån

Debatten kring det könsneutrala pronomet hen är det nog ingen som har missat. Ett intressant inlägg i debatten kommer från det idérika förlaget Sagolikt (som jag skrivit om tidigare). Deras uppfattning är att användandet av ordet ”hen” bidrar till att kringgå de verkliga problemen. Jag citerar författaren Anette Skåhlberg härifrån:

Vi får inte ett mer jämställt samhälle genom att byta ut hon och han, utan vi riskerar att ta ett steg bakåt. I stället för att arbeta med att göra hon och han lika starka så använder man ”hen” för att slippa tänka på de problem vi egentligen har, säger hon. […] det viktiga är ju att hjälpa barn att fatta att hon och han är lika starka. Att de är lika mycket värda. Mindre skillnad mellan könen sker inte för att vi ändrar ett ord utan för att vi ändrar en attityd.

För att vidga debatten ger hon tillsammans med illustratören Katarina Dahlquist ut boken Känn med hen där användandet av pronomet problematiseras. Jag tror att det är välbehövligt. I grund och botten är ju problemet obalansen mellan könen, inte hur man benämner könet. Jag tror att deras bok är värd att kolla in för den som är intresserad av problematiken kring att skriva könsneutralt. Att boken handlar om de fem medlemmarna i familjen h; hun, hin, hån, hyn och hen känns som ett utmärkt exempel på Skåhlberg/Dahlquists idérikedom.

Annonser

3 svar

 1. Fast alltså. Det där uppfattar jag bygger på missförståndet att hen enbart handlar om genusskillnader och att byta ut könsbestämmande pronomen. Det finns folk som gör det också i synnerhet i skrift, men så som jag har sett det användas, och använder det själv, så är det främst i fall där man
  a) inte vet könet på personen ifråga
  b) allmänna texter där könet inte har någon direkt betydelse för resonemanget (t ex om man pratar om ”poliser”, ”barn” eller ”kunder”). ”Hen” blir då ett alternativ till att använda t ex ”han/hon”, ”h*n” eller välja ett könsbestämt pronomen trots att texten handlar om båda könen (vilket oftast blir ”han”).

  2012/02/24 kl. 11:53

 2. haha jo, så kan man ju också göra 😉 kram!

  2012/02/24 kl. 13:08

 3. Svårt ämne det här, håller med Andrea ovan, att det vore bra med ett pronomen som är könsneutralt, men går det att ändra språket utifrån på det sättet?! Jag har inget svar. Det grundläggande är ju ändå att han/hon ska ha samma värde så som Johan skriver i inlägget. Jag kan inte låta bli att tänka längre; till hela könsbytardebatten och att man nu gudskelov inte blir steriliserad om man byter kön. Vilket kön vi har kommer alltid att vara en central fråga, varför skulle någon annars känna behov av att byta kön. Automatiskt lägger vi märke till om en människa är en han eller en hon, före alla andra attribut. Jag som är biolog förstår ju varför. Vi har inte kommit så lågt trots vår veckade cortex som vi vill tro, vi är och förblir rätt och slätt i första hand ett ganska primitivt djur … Men att vi ska ha samma existensberättigande och värde har inte med könet att göra! Nu gick jag igång … god kväll! ;D

  2012/02/24 kl. 20:23

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s