Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

Jakten på gamla böcker

Jag läste den här krönikan skriven av DN:s krönikör Lotta Olsson, där hon beklagar sig över problemet att få tag i böcker som är lite äldre. Jag citerar några rader som är talande för hennes problem:

Det är svårare att hitta favoritböckerna när det har gått ett par år. Bokvärlden rör sig så fort, svårsålda bokupplagor makuleras och allt kommer inte ut i pocket.

Det är troligen fler än henne som har samma problem att hitta gamla favoritböcker. Jag slogs genast av tanken att om e-böckerna vore vanligare skulle det där problemet inte finnas! En e-bok behöver inte makuleras på grund av dålig försäljning eftersom det inte existerar några fysiska exemplar som behöver lagerhållas. En e-bok kräver bara minimalt med lagringsutrymme i form av ettor och nollor och kan hållas i det digitala lagret tills någon visar intresse för den, utan att det innebär några oönskade kostnader. Den behöver heller inte gallras eller magasineras på biblioteken på grund av att lagringsutrymmet börjar sina. En genomsnittlig e-bok kräver i storleksordningen 1 MB i lagringsutrymme. En normal hårddisk idag rymmer åtminstone 1 TB (1000 GB), vilket innebär att det i stort sett ryms 1 miljon e-böcker på en helt vanlig hårddisk! Det är mer utrymme än vad som finns i en fysisk lagerlokal.

Det är givetvis ingen hjälp för boksamlare som söker efter särskilda upplagor och utgåvor, men däremot är det till stor hjälp för den som i första hand vill åt själva läsupplevelsen. Inom en snar framtid kommer förhoppningsvis ingen att behöva ha samma problem som Lotta. Ingen kan säga att inte e-boken har en klar fördel gentemot den tryckta boken i det här fallet.

Annonser

Ett svar

  1. Själv surar jag över att Maria Gripes böcker är slut och inte kommer i nytryck. Det hade varit underbart att få läsa några av dem igen! Fast än så länge är jag gammalmodig nog att vilja ha dem i pappersform. Så jag surar lite till. 😉

    2012/03/02 kl. 08:30

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s