Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

Allt för uppmärksamheten

Det finns många sätt att väcka uppmärksamhet. Den amerikanske författaren Jonathan Franzen (född 1959) har troligtvis kommit på ett av de mer lyckade sätten. Enligt den här artikeln går Franzen till frontalangrepp mot Twitter, efter att tidigare ha avfärdat både Facebook och e-böcker. Franzen lär ha kallat Twitter ”outsägligt irriterande” och sagt att det är ”svårt att åberopa fakta eller argumentera på 140 tecken”.

Jag tänker inte ens försöka argumentera mot hans påståenden. Det här är ytterligare ett uttryck för den fientlighet mot modern teknik som gör sig hörd ibland. Precis som så många gånger tidigare ställer jag mig frågan vad folk egentligen är rädda för. Twitter är inget hot mot någon. Facebook och e-böcker är heller inget hot. Vad Franzen och hans meningsfränder egentligen är rädda för är framtiden. Det kommer dock inte att gå att återinföra 1900-talet hur gärna de än vill. Det är bättre att sluta vara så himla rädd! Men att försöka att få teknikmotståndare att lyssna på såna resonemang är verkligen som att elda för kråkorna.

Franzen ligger även bakom påståendet att ”Det är tveksamt om någon med internetuppkoppling lyckas skriva bra böcker” (källa). Jag tänker inte ödsla någon energi på att kommentera det. Franzen lyckades få uppmärksamhet genom sina påståenden, precis som många andra som romantiserar äldre teknik och förfasar sig över alla former av tekniska landvinningar. Jag kommer aldrig att förstå mig på dem, det är en sak som är klar. Själv har jag alltid välkomnat framtiden och teknisk utveckling, det är mycket enklare och mycket roligare.

Annonser

Ett svar

  1. Mats Eklund

    Dags att se till att inte demokratin tar skada av tekniken. Alla högteknologiska kulturer har blivit mycket kortlivade. Kolla historien. Dagens flodvåg av bloggande o twittrande blir ett brus som nästan allt vettigt och kunnigt drunknar i. Oförargligt, men mestadels ointressant.
    Den ekonomiska makten och politikerna, imperiebyggarna, välkomnar splittring som den här. Franzen uttrycker sig klantigt men bevakar säkert nåt mänskligt, och det är lättare för oss som varit med ett tag. Teknik kan vara kul, men watch out! Mats -55.

    2012/06/25 kl. 17:03

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s