Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

Ibland är det ju bra med digitalt

Dagens inlägg tar vid där gårdagens slutade, eftersom det handlar om ett mycket närliggande ämne. E-böcker och musikfiler kan tyckas vara två mycket närbesläktade medieformat, ändå tycks det som att en hel värld skiljer de båda åt. Medan marknaden för cd-skivor i stort sett har utplånats av musik på internet (både legal och illegal sådan) har e-boken inte alls fått samma varma mottagande. Tvärtom har e-boken fått ett mycket kyligt mottagande och på sina håll mötts av glåpord vars like jag aldrig sett om musik på internet. Det är svårt att låta bli att undra varför.

Är man så starkt emot att läsa böcker i digital form borde man väl vara lika starkt emot att lyssna på musik från annat än fysiska medium. Bokhandlar finns i nästan varenda stad (en ny bokhandel öppnade exempelvis här i Kiruna i fjol), men när öppnade en skivaffär senast någonstans …? I det här fallet är det dock inte ens fråga om att e-boken är på väg att konkurrera ut de tryckta böckerna. E-böckerna står för en mycket liten andel av de sålda böckerna i Sverige.

Jag uppskattar både tryckta böcker och cd-skivor, men jag uppskattar även dessa båda former av medier i digital form (dvs. i form av e-böcker och musikfiler) och kan inte låta bli att undra varför bemötandet blivit så olika. Jag har svårt att se att det skulle finnas en sådan enorm skillnad mellan musikens värld och litteraturens värld. Uppenbarligen tyckte man att det var bra med digitalt för musikens del, men inte alls lika bra med digitalt för litteraturens del. Jag lär nog aldrig förstå varför.

Skillnaden blir nog allra tydligast om man tänker sig att många kan vara beredda att betala (låt säga) 50 spänn för en egenutgiven bok, men hur många betalar samma summa för en egenutgiven cd-skiva? Risken är stor att man istället letar upp skivan på Spotify (vilket ger väldigt lite pengar till upphovsmannen), eller i värsta fall någon fildelningstjänst där man laddar ned skivan illegalt … (Och som alltid när det handlar om fildelning vill jag betona att all fildelning inte är illegal, men i det här exemplet syftar jag på sådan fildelning som är illegal.)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s