Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

E-böcker har ingen baksidestext

Att folk kommer på anledningar att hacka på de till synes harmlösa e-böckerna är knappast någon nyhet, det är närmast en naturlag. Det senaste klagomålet jag hörde angående e-böcker är att de inte har någon baksidestext. Jag försökte bemöta påståendet med att det brukar stå där man laddar ned boken vad den handlar om, men personen som framförde klagomålet lät sig givetvis inte nöjas med detta, eftersom ”en vanlig bok kan man bara vända på och läsa där vad den handlar om”. Det var svårt att invända mot (även om jag stött på åtskilliga tryckta böcker där det inte stått någonting på baksidan, annat än namnet på förlaget och EAN-koden).

Men avsaknaden av baksidestext är inget som borde berättiga någon kritik mot e-boken som sådan. Den som köpt eller lånat e-boken vet troligtvis redan precis vad den handlar om, eftersom man läst det på elib eller på den sida hos nätbokhandeln där man köpte den. Om man ändå mot förmodan inte vet vad en specifik e-bok handlar om är svaret i regel bara en googling bort.

E-böcker och tryckta böcker är same but different: Samma text, samma upplevelse, men ändå två helt olika format. Det ena är gjort av papper och det andra av ettor och nollor. Jag gillar båda. E-böcker saknar baksidestexten, men de enda som verkar sakna den är de som söker anledningar att framställa e-boken i så dålig dager som möjligt. Den som läser en e-bok vill troligtvis inte störas av en sida där det står text som man redan känner till (om man tänker sig att man skulle lägga baksidestexten i e-bokens början).

Nej, e-boken har ingen baksidestext. Digitala musikfiler har heller ingen booklet som följer med alla cd-skivor. Jag har dock hittills aldrig hört någon säga att ”Jag avskyr mp3-filer, för det står inte vem som spelade piano på låt nummer 3!”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s