Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

När är det relevant att ge ut en bok?

Böcker baserade på verkliga händelser utkommer hela tiden, men en fråga som alltför sällan ställs är vilka gånger det egentligen är intressant med en bok. En bok som fått ordentligt med uppmärksamhet den senaste tiden är En bluffpilots bekännelse av Thomas Salme, i vilken han berättar om sina 13 år som pilot utan flygcertifikat. Jag kan inte riktigt förstå hur Norstedts resonerade när de valde att ge ut boken. Först lurar man myndigheterna i 13 år, döms till böter, och sedan får man ge ut en bok om det hela! Det hela ger en ganska besk eftersmak för mig.

Det är nog dags att ställa sig frågan när det egentligen är relevant att ge ut en bok baserad på verkliga händelser. Att någonting har hänt betyder inte att det måste skrivas en bok om det! Jag ser inte alls relevansen i det här fallet. Och den hyllande, i stort sett okritiska, mycket långa artikel som SvD skrev i ämnet gör att det hela känns ännu värre. Hur tänker ni egentligen …?

Läs gärna det här inlägget, som handlar om liknande funderingar, fast i fråga om film.

Annonser

2 svar

  1. MalinC

    Enda syftet för förlagen är att ge ut böcker de kan tjäna pengar på. Ett tveksamt syfte??Tydligen är det sånt de tror intresserar folk…många guldklimpar blir nog tyvärr inte utgivna.

    2012/06/11 kl. 10:18

  2. Jag tycker inte det är märkligt att de vill ge ut en bok om detta, för historien är ju fascinerande och jag hade säkert gillat den … ja om det nu inte varit för att boken är så himla … dålig. Artikeln i SvD känns inte heller som en recension alls, bara en vanlig intervju. Det står ju varken något bra eller dåligt om boken. Helt neutralt.

    2012/06/11 kl. 15:25

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s