Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

Några mindre ambitiösa semesterläsningstips

Med tanke på att den svenska sommaren regnat inne och blivit något fuktskadad kan det vara välbehövligt med några mindre ambitiösa tips på böcker som man kan läsa under semestern. Informationen om respektive bok kommer direkt från de aktuella förlagen.

(I vanlig ordning ska detta inte ses som något angrepp på enskilda personer, utan ska ses som en satir över den svenska bokutgivningen och diverse annat.)

Hosiannas bastuba
Av Gunilla Lackfärg
Sjörövarförlaget

Äntligen, Gunilla Lackfärg återvänder till bokdiskarna efter tre månader! Utåt sett verkar Hosianna Davidsson ha det perfekta livet, med en välbesökt modeblogg och en make som varken är otrogen eller kissar i sängen. Men under ytan är livet betydligt mer komplicerat. Någon gång i början av 90-talet var det någon som bajsade i bastuban som hon fått i julklapp året innan. Tanken på att få fast den som förorenat det dyrbara instrumentet ger henne ingen ro, och varenda kväll, helg och kafferast går åt till att spåra upp den skyldige. Spåren leder i riktning mot den otrendige byxormen Bjarne, som avtjänar ett 14-årigt fängelsestraff på Kumla för cykelstöld. Hosianna anar dock att det hela kan röra sig om ett villospår, någon är ute efter att sätta dit Bjarne. Kommer den skyldige att få sitt straff? Och kommer Hosianna någonsin att kunna spela sin älsklingslåt Hunka hunka burning love på bastuban igen …? Missa inte boken som har allt!

Fahrenheit 800 grader du kan lita på mig du kan lita på mig
Av Bärka Brunbjörn (som helst vill vara anonym av rädsla för represalier)
Sjörövarförlaget

Det som inte får hända har hänt. En luftballong kraschar in i Kaknästornet och raserar det en gång så majestätiska tv-tornet inom loppet av några minuter. 949 människor tvingas sättas livet till och sändningarna i både SVT1 och SVT2 bryts. I det här läget står mänsklighetens hopp till TV3. Den bakfulle slaktaren Rolf anar dock att det ligger en konspiration bakom det hela, att attentatet mot tornet iscensatts som ett led i att mörklägga regeringens hemliga agenda att införa kommersiell tv på bred front. Vem är den skyldige? Och kommer Rolf någonsin att få se Antikrundan på tv igen? Missa inte denna futuristiska samtidsthriller som kommer att vända upp och ned på allt du trott dig veta om bakfulla slaktare!

Haj
Av Robinson-Holger, Rutger (känd från Halv åtta hos mig), Erling (efterlyst av Efterlyst på TV3) och trummisen i Gyllene Tider
Sjörövarförlaget

Äntligen når den bokdiskarna! Detta litterära experiment som åstadkommits av inte mindre än fyra B-kändisar som noggrant undersökt hur många B-kändisar som krävs för att få ge ut en bok. Efter tre manus som refuserats visade det sig att en A-kändis motsvaras av fyra B-kändisar. I denna variationsrika roman växlar huvudpersonens namn och kön hejvilt mellan de olika kapitlen, som skrivits av de fyra skribenterna oberoende av varandra. Varje manuslucka erbjuder en möjlighet! Filmrättigheterna är givetvis redan sålda till 87 länder och boken kommer att bli den första deckaren någonsin som ges ut på toapapper som går att ladda ned som en app till din iPhone! Inte ett toalettbås kommer att vara ledigt förrän detta mästerverk blivit utläst.

Henning Penning om Henning Penning
Av Henning Penning
Sjörövarförlaget

Boken vi alla har väntat på, Henning Pennings stora intervjubok där han oemotsagt intervjuar sig själv om allt från sin romanhjälte Kurt GW Olsson, sin svärfar August Strindberg, sitt projekt med spring-i-dörrar farser i Marocko samt om när han tog en roddbåt och rodde till Vasastan för att protestera mot kapitalismen under parollen Ship to Vasa. Missa inte boken som har allt! (Förutom möjligtvis några kritiska frågor …)

Men inte om det gäller taxichauffören som körde hem dig på fyllan i Båstad, 1978
Av Janne G.
Sjörövarförlaget

Den hett efterlängtade avslutningen på Jannes långa serie om den hemlige agenten Jan Björklund. I denna bok har Janne valt att föra samman de olika huvudpersonerna från sina tidigare projekt, så här möts med andra ord Ove Sundberg, Tony Rickardsson, Kalle Anka, och inte minst Carl von Linné, som alla kommer att hjälpas åt med att lösa mysteriet om vem som la reklam i Björklunds brevlåda, trots att han har en Ingen reklam tack-lapp på den. Som bonus medföljer även storsäljaren Den demokratiske terroristen som målarbok, missa inte detta unika erbjudande!

Jag tycker att det är diskriminerande att pingviner inte kan flyga, de är ju faktiskt fåglar!
Av Blogg-Bruno
Sjörövarförlaget

Äntligen, den hett efterlängtade debutromanen från Blogg-Bruno (född 1918). Bruno startade sin första blogg redan 1933, efter att ha blivit antastad av sin egen högerhand. Därefter var han den förste mannen på månen redan 1947. Året därpå blev han förste vinnaren i Let’s dance på TV4, och 1951 såg han till att Pelle Svanslös fick en lössvans och måste byta namn. 1953 tjuvstartade han Vietnamkriget, som han vann alldeles på egen hand, och 1961 lyckades han som förste person vinna Wimbledon fem år i rad samma år, en bedrift som inte ens Björn Borg lyckades med på sin tid! 2012 är det äntligen dags för Blogg-Bruno att göra sin skönlitterära debut. Vad boken handlar om är helt oväsentligt tycker vi på Sjörövarförlaget, eftersom han faktiskt är kändis! Missa inte detta hett efterlängtade debutantverk, skrivet av en spökskrivare med vattentätt non-disclosure avtal.

Baskervilles husdjur
Av Sir A. Conan Doyle
Sjörörvarförlaget

Äntligen, den fullständigt politiskt korrekta versionen av Baskervilles husdjur (tidigare publicerad som Baskervilles hund). Eftersom kattägare under alla år känt sig diskriminerade av det faktum att det endast fanns en hund i bokens titel har hunden ersatts med det betydligt mer neutrala husdjur. Sherlock Holmes har i konsekvensens namn ersatts med den kedjerökande socialarbetaren Karl-Birgit som ligger i konstant skilsmässa, eftersom man år 2012 faktiskt eftersträvar så stor socialrealism som möjligt. Doktor Watson har kvar sitt redan könsneutrala namn, men är numera hermafrodit iklädd flytväst (eftersom man ju bör använda flytväst om man vistas i närheten av vatten). Vi vill även påpeka att både kvinnor och män faktiskt kan bära basker, och att Baskerville i titeln egentligen inte syftar på någon huvudbonad utan endast är ett namn. Personen i fråga heter heller inte Ville, vilket kan uppfattas som ett mansnamn. Alla djur benämns i boken omväxlande som hena eller hene, beroende på kön, för att vara fullständigt könsneutral. Missa inte denna klassiker, som äntligen passar in på 2000-talets normer och som fått varje uns av fantasi eller originalitet bortstädad!

Fler mindre ambitiösa boktips hittar du här och här!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s