Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

Bokbloggare som jävlas?

Det här är förhoppningsvis det sista inlägget jag kommer att skriva med anledning av det som hände i torsdags. En ovälkommen fråga som på något sätt dök upp i kölvattnet av händelserna är om en bokbloggare kan såga en bok enbart för att jävlas med författaren. Eftersom jag länge har planerat att skriva ett blogginlägg som handlar om recensioner är det nog läge att skriva det nu. Jag är förvisso inte själv bokbloggare, men det hindrar mig ändå inte från att resonera kring det hela.

Teoretiskt sett kan en bloggare givetvis såga en bok enbart i syfte att jävlas med författaren, men, om man resonerar på det viset så missar man en av de absolut viktigaste faktorerna i det hela. En recension ställer stora krav på sin upphovsman, den som recenserar en bok måste veta vad man talar om, men man glömmer gärna att en recension även ställer krav på den som läser den! Den som läser en recension måste kunna tolka den. Många förknippar troligtvis recensioner med ett sifferbetyg, eller antal plustecken eller getingar, men det är en mycket liten del av det hela. Man måste faktiskt läsa vad recensionen säger om det som recenseras. På det viset kan man upptäcka att något som enbart fått en tvåa i betyg ändå kan vara intressant, samtidigt som man kan upptäcka att man troligen inte kommer att gilla något trots att det fått högsta betyg. Alla människor har olika smak!

Man måste hela tiden ha i åtanke att smaken varierar mellan människor. Det finns recensenter som ofta tycker lika som jag, och recensenter som ofta tycker helt annorlunda. Är man en flitig läsare av recensioner lär man sig till slut vilka recensenter som ofta tycker lika som jag och vilka som ofta tycker olika. På det viset lär man sig att tolka en recension.

Recensionen ställer krav på sina läsare, men det är det nog många som missat. Så med andra ord är det nog inte troligt att en bokbloggare sågar en bok enbart i syfte att jävlas. Läsaren har ju alla förutsättningar att inse att man nog inte tycker lika som recensenten och troligen kommer att gilla boken ändå, sågningen till trots.

Annonser

Ett svar

  1. förlåt för väldigt sent svar, har mått dåligt och varit borta ett tag, nu mår jag bättre och jag är tillbaka på bloggen igen 🙂

    Hur är det med dig? 😀

    2012/08/12 kl. 17:27

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s