Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

Tillgänglig eller otillgänglig?

E-böcker fortsätter att vara någonting mycket kontroversiellt här i Sverige. Folk framhåller gärna hur mycket de älskar doften av papper, ljudet av sidor som bläddras och att läsa baksidestexten. Det hindrar mig ändå inte från att ta upp en solklar fördel med e-böcker som ofta förbigås. Om man endast satsar på att skriva en enda storsäljare och sälja massupplagor av en enda bok spelar det ingen roll om man ger ut sitt verk som tryckt bok eller e-bok. Men om man ska satsa på att bygga upp ett varaktigt författarskap, som inte innebär att du för resten av ditt liv kommer att vara förknippad med en enda bok, har e-boken en stor fördel.

Ofta läser jag om författare som är bedrövade över att deras äldre och mindre välkända verk är utgångna hos förlaget, och förlaget (som förstås sitter på alla rättigheter) har inget som helst intresse av att trycka upp någon ny upplaga. Det är kostsamt och de väntade intäkterna kommer inte att täcka de kostnaderna. En e-bok blir aldrig utgången! Den kostar inget att reproducera. Förlaget kan hålla den tillgänglig i princip för all framtid. Ingen författare behöver känna någon besvikelse över att deras mindre kända titlar inte längre finns tillgängliga.

Någon kan invända att böcker alltid går att låna på biblioteken. Det är förstås sant, men då ska man komma ihåg att biblioteken köper in långt ifrån alla böcker som ges ut. På grund av begränsad budget måste man sålla bland de titlar som ges ut. Det går att låna en bok från annat bibliotek genom så kallat fjärrlån, men det kan innebära lång väntetid, för att inte tala om att boken sedan måste lämnas tillbaka. Dessutom slits tryckta böcker, och en bok som är utgången hos förlaget går såklart inte att ersätta. E-böcker slits inte, och ingen behöver fjärrlåna dem från något annat bibliotek och sedan vänta en lång tid på att den inkommer.

Och när det gäller frågan om författarskap: E-böcker kan hållas tillgängliga på så sätt att alla titlar som en författare skrivit i princip kan nås från en och samma webbsida! Min tanke är att alla mina böcker ska kunna läsas från min sida på Smashwords. Jag vill göra det enkelt för mina läsare att läsa mina verk, inte göra det så svårt som möjligt! Mina böcker kommer att vara lika enkla att få tag i om 20 år som idag. Så fungerar det inte riktigt med tryckta böcker. Även om en enstaka titel av en författare ständigt trycks upp i nya upplagor kan samma författare ha en intressant produktion bakom sig som helt fallit i glömska på grund av att förlaget inte anser det lönsamt att hålla den i tryck. E-boken löser sådana problem!

Uppdatering 120824: Idag skulle jag för skojs skull kolla upp en bok som jag läst om för att se vad det var för bok. Går in på Adlibris och möts genast av meddelandet Tillfälligt slut. Det hade inte hänt om den funnits som e-bok. De tar aldrig tillfälligt slut.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s