Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

Nyttan är redan gjord

Allt som har med marknadsföring och varumärkesbyggande att göra är något som fascinerar mig. I en tid där allt verkar vara tillåtet bara man når ut med sitt budskap är alla knep tillåtna. En historia som onekligen är fascinerande är den om att författaren Mikael Niemi skickade in sitt manus till romanen Fallvatten som vanligt pappersmanus med posten till Piratförlaget (läst här).

Om den är helt och hållet sann är det en rätt fantastisk historia. Jag säger absolut inte att Niemi ljuger, men historien doftar onekligen en aning mytbildning. Det är en fantastisk historia som kommer att leva vidare och fortsätta spridas, vare sig den är sann eller inte, och det känner givetvis Niemi och hans förlag till. Alltså bör historien tas med en nypa salt. Historien i sig känns igen. Det ryktas att musikgruppen Bob hund gjorde samma sak med en av sina skivor (alltså skickade in den som demo till sitt skivbolag, trots att de redan hade kontrakt med dem).

Vad man alltid måste komma ihåg är att det är väldigt tacksamt att göra PR-kupper. Folk har en förmåga att vara ”immuna” mot köpt reklam, men genom att göra en PR-kupp kringgår man denna ”reklamspärr”, samtidigt som det inte kostar upphovsmännen särskilt många kronor i jämförelse med köpt reklam. Medierna rapporterar i regel vad som händer. De kritiska frågorna börjar ofta ställas först i ett senare skede, och då är ”nyttan redan gjord”.

Det är viktigt att komma ihåg att köpt reklam kostar skjortan, medan PR-jippon/PR-kupper i regel är gratis, och alla som på något sätt sysslar med marknadsföring vet att en redaktionell text får bättre genomslag hos allmänheten än reklam. Det finns därför all anledning att vara kritisk mot allt som verkar för bra för att vara sant. Verkar det för bra för att vara sant så är risken tyvärr stor att det faktiskt inte är sant.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s