Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

Förbannelsen

Nu har det hänt igen. Ett förlag drar tillbaka hela upplagan av en bok på grund av ett faktafel. 5000 exemplar av boken Förbannelsen av Ann-Marie Åsheden måste kasseras på grund av att två personer utpekas som gärningsmän när de i själva verket friades i domstol (källa). 5000 böcker som går till pappersåtervinningen och 5000 nya böcker som måste tryckas upp. Jag kan inte låta bli att tänka att om boken i fråga hade släppts som enbart e-bok hade den inte behövt kasseras. Då hade det bara varit att plocka ned filen från nätet, korrigera de felaktiga uppgifterna och sedan lägga upp filen igen. Det hade kunnat göras på ett par timmar.

5000 tryckta böcker åstadkommer man inte på några timmar. Kostnaden för att makulera en bok uppges dessutom vara 15-20 kronor (källa). Det blir med andra ord 75 000-100 000 rakt ned i sjön. Det kostar inte en krona att makulera en felaktig e-bok. Plötsligt känns den tryckta boken mer stenålders än någonsin.

10 000 böcker väger en hel del. De ska transporteras över hela landet, sannolikt med lastbilar. Det blir en hel del koldioxid och en hel del energiåtgång. 1-0 till e-boken, skulle jag vilja säga.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s