Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

Nej tack till biblioteken

Nyheten att 50 nyanser av honom stoppas från att lånas ut som e-bok på de svenska biblioteken är en ovälkommen nyhet för alla oss som välkomnar tanken att bibliotek nuförtiden kan bestå såväl av papper som av ettor och nollor. Det som är verkligt förvånande den här gången är att det inte är några svenska e-boksmotståndare eller bibliotek som är rädda för skenande kostnader som ligger bakom hindret, utan författaren EL James agentur! Det känns inte som 2012, och med tanke på att en storsäljare som Hungerspelen finns tillgänglig att låna som e-bok känns det hela ännu märkligare.

Uppenbarligen verkar det som att det finns en risk att det blir svårt att låna översatta böcker som e-böcker genom biblioteken i framtiden, på grund av agenturernas krav. Rent affärsmässigt kan jag förstå att det finns en tanke med att inte vilja att det ska gå att låna storsäljande titlar som e-böcker direkt i samband med utgivningen. Det kan handla om bortfall av intäkter då läsarna lånar e-boken istället för att köpa den (en e-bok behöver man ju inte stå i kö för att låna, som man måste göra med en tryckt bok). Men varför inte då istället planera in en fördröjning på (låt säga) tre månader innan boken görs tillgänglig för utlån. På det viset blir det eventuella bortfallet av intäkter mindre.

Att det ligger i en förläggares intresse att sälja så många böcker som möjligt är inget konstigt; det är trots allt inte välgörenhet de sysslar med, utan affärer. Men det känns ändå helt åt skogen att man gör såhär. E-boken har kommit för att stanna, både i bokhandeln och på biblioteken.

Annonser

Ett svar

  1. Det tar tid för de olika aktörerna att anpassa sig till den nya marknaden. Det kommer säkert storma en del precis som det gjorts och gör i musikens värld. Men vänta bara e-boken har kommit för att stanna, de kan bara bromsa upp utvecklingen.

    2012/09/19 kl. 12:07

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s