Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

En spik i självbiografiernas kista

Det är inte kul att skriva inlägg om värdelösa händelser, men vissa dumheter måste man dessvärre ta upp för att kunna göra ett statement om ”Vad i h*e håller du på med?” Den här nyheten, som handlar om att Monica Lewinsky ska skriva ännu en självbiografi om händelser som hon redan avhandlat i en tidigare självbiografi från 1999 känns lika kul som förra veckans sopor. Det där med folk som tror att de måste skriva en självbiografi så fort de varit med om någonting var en värdelös företeelse redan innan det här, och det här gjorde allting ännu värre.

Det finns anledning att ställa sig en viktig fråga efter detta: Är det över huvud taget någon mening med att läsa någons självbiografi, om det ändå kommer att visa sig om dryga 10 år (eller i värsta fall ännu tidigare — titta på Ann Heberlein) att det fanns mer att berätta men som man valde att hålla inne med? Vem kan vara säker på att man verkligen har fått höra hela historien? Onekligen en skicklig PR-strategi från Lewinskys sida, hon har verkligen världens journalistkår i sin hand. För oss som konsumerar böcker är det dock en ganska dålig nyhet. Om jag hade ägnat tid och pengar åt Lewinskys förra självbiografi skulle jag känna mig tämligen lurad nu.

Ett populärt skämt är att en dator hinner bli omodern redan innan man hunnit hem med den. Med självbiografier är det ännu värre, de hinner bli inaktuella redan innan pdf-filen ens nått tryckeriet. Lewinsky gör ett farligt prejudikat. Ska man förvänta sig att ”2012 års version av sanningen” är annorlunda än 1999 års version? Det här känns som ytterligare en spik i självbiografiernas kista. Skriv en roman istället (eller en intressant fackbok)!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s