Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

Sju procent nedåt

Den här nyheten, om att bokförsäljningen under årets första åtta månader minskat med sju procent, är föga glädjande. Att Bonnierförlagen till följd av detta måste dra ned på anställda och antal utgivningar per år är givetvis en ovälkommen nyhet (för jag misstänker starkt att det inte är deckarna man kommer att dra ned på, utan de andra titlarna …)

Men den minskade bokförsäljningen är inte bara en tråkig nyhet för bokbranschen, utan även för oss med författardrömmar men som ännu inte fått möjlighet att debutera. Det kommer knappast att skickas in färre manus till förlagen i och med detta. Antalet personer med författardrömmar lär inte minska bara för att möjligheten att bli utgiven minskar. Det här riskerar att innebära att konkurrensen om de få möjligheter som finns att bli utgiven blir ännu hårdare. Det är bara att gratulera deckarförfattarna, det krävs inget större snille för att begripa att förlagen i kärva tider kommer att satsa mer på det som drar in mest pengar. Logiskt, men definitivt inte roligt. För oss som skriver i smalare genrer blir det förstås svårare.

Den tråkiga sanningen när det gäller bokvärlden är att den obalans mellan skrivande och läsande som finns lär bli allt större. Det skrivs mycket, men tyvärr läser man uppenbarligen inte lika mycket. Det är ett sorgligt faktum. Att folk vill skriva är inget problem, men att folk inte vill läsa är däremot ett problem. Ett annat problem i sammanhanget är att svenskens nyfikenhet på litteratur som inte är utgiven av de stora förlagen synes vara obefintlig. Det underlättar definitivt inte för oss som drömmer om att bli lästa men som inte skriver litteratur som toppar försäljningslistorna.

Jag brukar säga att ”Vad ska vi göra åt det här? Ska vi nöja oss med att prata om det eller ska vi göra något åt det?” Men i det här fallet vet jag ärligt talat inte alls vad man kan göra.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s