Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

Dilemmat med gul snö

Det här inlägget kommer att handla om något som jag kom att tänka på när en bekant i en Facebookgrupp för oss med författardrömmar nämnde att hon planerade att skriva en bok om syndabockar och bad om synpunkter på det. Det var då jag kom att tänka på något som jag valt att kalla för Dilemmat med gul snö. Vad handlar då detta om? Jo, låt säga att person A säger att ”Ät inte gul snö, det är inte nyttigt för dig.” Det är lätt att säga att person A har alldeles rätt och man tror inte att någon kommer att resa några invändningar mot detta. Men då kommer person B genast springande och hojtar att person A har fel, att man visst kan äta gul snö och att det inte är något konstigt med det. I korthet: Hur säkert man än tror att något är kommer det alltid att finnas dem som tycker helt annorlunda.

Givetvis finns det en mikroskopisk möjlighet att person B faktiskt har rätt i det han säger, men det troligaste är att han säger emot A bara för sakens skull, för att han kan. För att det inte ska framstå som att A är helt oemotsagd. Det här är något som jag tror kan vara viktigt att ha i åtanke när man skriver. Protagonisten bör inte vara alltför säker på att han/hon har rätt. Jag hade stor nytta av resonemanget när jag skrev en av delarna i Det magiska förbundet. Grupp A är helt överens om att man inte bör äta gul snö, men de har inte väntat sig att den separatistiska grupp B plötsligt hävdar att man visst kan äta gul snö.

Uttrycket är lånat från en tweet (inlägg på Twitter) där någon konstaterade att det vore kul om Barack Obama uppmanade folket att inte äta gul snö, så att FOX News skulle få förklara varför man visst ska äta gul snö.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s