Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

Also sprach Kultureliten

shm_121201

Det här kommer att bli ytterligare ett sånt där debattinlägg som jag egentligen avskyr att skriva, men som ändå trots allt måste skrivas eftersom det inte går att låta folk säga precis vad som helt oemotsagt. Tråkigt att inleda julmånaden med ett sånt här inlägg, men vad ska man göra? Så, vad gäller då saken den här gången? Bilden ovan är hämtad från den här artikelnExpressens hemsida. Skribenten heter Alexandra Sundqvist. Sundqvist är arg på housemusiken i allmänhet och på Swedish House Mafia (SHM) i synnerhet. Men Sundqvist är ute på en farlig cykeltur här.

I alla andra sammanhang framhåller man gärna att man inte kan döma en helhet utifrån en eller ett par av deras beståndsdelar, givetvis av fullt förståeliga anledningar. Men sådana uppenbara förhållningsregler gäller förstås inte kultureliten. Att Sundqvist ogillar SHM ger henne inte rätt att angripa en hel musikgenre. Hon lyckas inte någonstans i sin artikel ge något stöd för påståendet att ”[k]ommersiell house är ofta kvinnofientlig”. Ett sådant agerande skulle inte ha accepterats i andra sammanhang, men kultureliten gör som de själva behagar. Sundqvist är dock inte den förste kulturskribent som begått det där misstaget, jag har tidigare skrivit det här inlägget. Den gången var det fantasyn som stod i skottgluggen. Nu är det housemusiken.

Jag stöder inte på något sätt de uttalanden av SHM som Sundqvist citerar. Det står för en kvinnosyn som jag inte delar och känns väldigt onödigt. SHM borde låta musiken tala istället. Men Sundqvists fel är att angripa en hel genre snarare än att angripa de uttalanden som stör henne. Sexist är man när man går till angrepp mot det motsatta könet, inte för att man gör housemusik! Som journalist kan man inte svinga vilt med nävarna och hoppas att ”alltid träffar man någon som förtjänar det” utan man måste anstränga sig betydligt bättre än så.

Annonser

Ett svar

  1. Sara Swietlicki

    Jag blir så trött på sånt här! Jag såg SHM live i Köpenhamn förra veckan. Det var en fantastisk show och inte ett spår sexistiskt. De talade direkt till publiken men det var aldrig några anspelningar på sex. Artikeln är endimensionell – har skribenten ens sett dem live någon gång?!

    2012/12/02 kl. 23:55

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s