Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

Sigil 2012

Mitt i särklass mest lästa inlägg sedan jag startade den här bloggen är inlägget där jag beskriver hur man skapar en e-bok i epub-format med hjälp av gratisprogrammet Sigil. Eftersom det dock visat sig att programmet har uppdaterats så pass mycket att det tidigare inlägget inte längre är aktuellt väljer jag att skriva det här nya inlägget med uppdaterad information. Observera att jag här endast berör det som är mest grundläggande för att kunna skapa en epub-fil. Det finns mer avancerade funktioner i programmet som dock inte är nödvändiga för att kunna skapa en helt acceptabel e-bok.

Sigil är ett mycket lättanvänt och kompetent program, men det har en viss inlärningskurva som inte går att komma ifrån. Vilket arbetssätt som är enklast har för min del visat sig skilja sig åt beroende på om jag arbetar med en novell eller en roman. Är det fråga om en kortare text är det enklaste att bara klistra in texten i en så kallad Section. Man skapar dessa genom att högerklicka på mappen där det står Text och sedan välja Add Blank HTML File. Detta kan tyckas förvirrande för någon som inte är van vid att arbeta med hemsidor, men html är ett mycket praktiskt format som ger stor frihet när man ska redigera texten. Är texten en novell räcker det troligtvis med en enda Section där man med fördel kopierar och klistrar in texten från det ordbehandlingsprogram man använder. (Observera att du kan klicka på bilderna för att se dem i större storlek!)

En så kallad Section.

En så kallad Section.

Såhär skapar du en ny Section

Såhär skapar du en ny Section

När det gäller omslaget har Sigil dessvärre valt att krångla till det hela jämfört med tidigare versioner av programmet. I den aktuella versionen av programmet skapas omslaget enklast genom att man högerklickar på mappen Images och sedan väljer Add existing files…, varefter man väljer den bild man vill använda som omslag. När man har gjort detta hamnar bilden i mappen Images. Därefter högerklickar man på den aktuella filen, klickar på Add Semantics och bockar därefter för Cover Image. Sedan kommer vi till det som man lätt missar. Efter denna procedur måste man klicka på den första Section i listan, klicka på Insert i menyraden och därefter klicka på Image…, där man sedan hittar bilden man valt som omslag i listan som dyker upp. Efter att man markerat bilden klickar man på OK.

Såhär lägger man till bilder.

Såhär lägger man till bilder.

Såhär lägger du till omslagsbilden i den första Section.

Såhär lägger du till omslagsbilden i den första Section.

Såhär ska det se ut när man har valt en bild som omslagsbild.

Såhär ska det se ut när man har valt en bild som omslagsbild.

Efter detta följer ett viktigt moment, och det är att fylla i de så kallade Metadata. Det kan göras antingen genom att först klicka på Tools och därefter Metadata Editor…, eller bara trycka på F8. Där fyller man i namnet på boken och författaren samt markerar vilket språk boken är skriven på. Därefter är detta steg klart och det enda som återstår är valideringen. Detta görs antingen genom att klicka på Tools och därefter välja Validate EPUB With FlightCrew, eller genom att trycka på F7. Förhoppningsvis ska man därefter få upp meddelandet No problems found!. När detta steg är avklarat är epub-boken faktiskt färdig.

I den här menyn skriver du in metadatan.

I den här menyn skriver du in metadatan.

Så här ser det ut när valideringen lyckats.

Så här ser det ut när valideringen lyckats.

Är texten du arbetar med en roman har jag upptäckt att det faktiskt är enklare att spara din text som en html-fil direkt i ditt ordbehandlingsprogram och sedan använda gratisprogrammet Calibre för att konvertera html-filen till epub, som du därefter importerar i Sigil och redigerar. Det låter som en omväg, men visade sig faktiskt vara mycket enklare. Om de olika kapitlen är numrerade är Sigil faktiskt mycket duktigt på att dela upp varje kapitel i en egen Section. Av 36 kapitel i en av mina romaner blev det bara fel på ett enda ställe, och det var mycket enkelt att korrigera. Alternativet till detta arbetssätt är att klistra in varje kapitel i en enskild section, alternativt själv lägga in så kallade Chapter Breaks. Fördelen med att använda metoden som jag beskrivit är att du kan behålla samma formatering på texten som i ditt ordbehandlingsprogram (dvs. du slipper ändra typsnitt, teckenstorlek eller radavstånd, det blir detsamma som i ditt original).

Såhär ser symbolen för kapitelbrytningar ut.

Såhär ser symbolen för kapitelbrytningar ut.

Annonser

Ett svar

  1. Ping: Att skapa en e-bok – En grundkurs i Sigil « Johan Lindback

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s