Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

Dagens i-landsproblem: Namn

Aftonbladet 121218

Aftonbladet 121218

svt_121218

SVT 121218

Igår förekom två intressanta nyheter med anknytning till namn och benämningar. De var båda så pass intressanta att jag väljer att berätta om dem i ett och samma inlägg. Den övre bilden kommer från en nyhet som handlade om att en äldre dam är missnöjd med att en av karaktärerna i filmen Hobbit: En oväntad resa har ett efternamn som påminner om hennes eget. Att karaktären haft sitt namn sedan 1937 (nästan 76 år sedan) bekymrar inte Yvonne, 68 (som tog sitt namn i början av 2000-talet) nämnvärt. Karaktärens namn i den svenska översättningen är en direkt översättning av dess originalnamn, inte konstigare än så. Att känna sig kränkt är tydligen en mänsklig rättighet. Och den stackars tanten har därtill blivit förknippad med ”sagofigurer”, kan det bli mycket värre …? (Källa)

Den andra nyheten handlar om den stackars livsmedelsproducenten Procordia som inte vågar skriva att deras ketchup innehåller Steviolglykosider utan istället felaktigt uppger att den innehåller Stevia (vilket är någonting helt annat) helt enkelt för att man anser att Stevia är ett bättre och mer säljande namn. Hur korkad får man egentligen bli? Innehåller ketchupen Steviolglykosider så skriver man det på förpackningen, inget annat. Är bilen en SAAB skriver man inte Toyota på den bara för att det är ett bättre namn som säljer bättre! Punkt. (Källa)

Nej det är uppenbarligen krångligt det där med namn. På grund av namn måste man tydligen få känna sig kränkt och ställa till med bråk. Att folk fortfarande känner sig ”kränkta” övergår mitt förstånd, för det finns troligtvis inget ord som lockar till skratt så mycket som just det eftersom det överanvänts in absurdum. Alla känner sig kränkta så snart någonting går dem emot. Och tydligen får man även vilseleda sina kunder och bryta mot lagen för att man gillar en felaktig benämning bättre.

Själv hoppas jag att både Yvonne och Procordia blir utan julklappar i år.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s