Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

2012 års nyord

Den kommer varje år och innehåller lika mycket trams varenda gång. Nej, det är inte influensan jag talar om utan Språkrådets lista över nyord från det gångna året. Jag har gått igenom hela listan. Om det här inlägget skulle handla om de ord som känns användbara och nytänkande och som sätter ord på någonting som tidigare saknat benämning så skulle det här inlägget sluta här, för inget av orden känns vettigt eller användbart. Istället är det i vanlig ordning överlag internhumor som kanske är rolig kring fikabordet på någon arbetsplats men som bara känns fånigt i större sammanhang.

Tintingate och tårtgate är sedvanliga benämningar på politiska skandaler som förekommer flera gånger om året. Benämningar som slutar på -gate känns lika nytänkande som diskmedel och har över huvud taget ingenting på en nyordslista att göra. Ta och stoppa upp dem där de hör hemma, vänligen! Grexit, eurobävning, köttrymden och nomofobi är töntiga modeord som kommer att vara glömda redan före midsommar. Memil (medelålders män i lycra), som är tänkt att vara en benämning på aggressiva cyklister får, i hård konkurrens med henifiera, priset som 2012 års fånigaste nyord.

Nog för att jag brukar framhålla att språk ska förändras, eftersom livet och vi människor också förändras, men det var inte riktigt sådär jag tänkte mig förändringen … Det enda ord som på något sätt känns användbart och värt att lägga på minnet är drinkorexi (självsvält för att kunna dricka kaloririk alkohol med gott samvete), men det känns verkligen tragiskt att det var det bästa nya ord år 2012 kunde uppbringa.

Bättre lycka med tänkandet tills nästa år!

Annonser

Ett svar

  1. sv: hahaha, jaa kallt, men de va kul som fan att snöbada 😀

    2013/01/10 kl. 20:30

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s